Ap's grønne finte

Ingress

Meninger

«Utsirahøyden, en historisk seier for klimaet og demokratiet.» Slik lød den håpefulle tittelen på pressemeldingen fra klimaorganisasjonen Zero, datert 16. mai i år. Hele opposisjonen - KrF, Venstre, MDG, SV og Ap hadde nettopp gått sammen om å kreve elektrifisering av hele Utsirahøyden fra «oppstartsfasen» (merk dere ordet), og dermed påført regjeringspartiene et sviende nederlag.

Zeros nestleder, Kari Elisabeth Kaski, skryter til slutt i pressemeldingen av partiene på Stortinget, «spesielt Arbeiderpartiet, som har stått imot kraftig press fra oljeindustrien om ikke å bruke kraft fra land. Dette viser også et viktig grønt skifte i Arbeiderpartiet.»Begge deler viste seg altså å være feil. Ap har nå bøyd av - enten for oljeindustrien eller verftsindustrien (eller begge to) - som høylytt fryktet alvorlige konsekvenser på grunn av krav om elektrifisering. Det ville føre til utsettelse av prosjektet, mente de. Vi får anta at aktører i PR-bransjen har gitt begge industrier sine beste råd. Nå er det heller klimaet som må vente.

Ap's energipolitiske talsmann Terje Aasland smiler likevel fra øre til øre. Kanskje fordi en begavet ordkløyver kom opp med den geniale ideen å vri forståelsen av ordet «oppstartsfasen», til å gjelde fase én og fase to av utbyggingen? Ap mener nå at tanken hele tiden har vært elektrifisering av de tre mindre feltene på Utsirahøyden i fase to. For hva er egentlig en oppstartsfase? I politikken er det som kjent et filosofisk spørsmål.Her er en mer konkret størrelse: Hvert år uten elektrifisering av tre av feltene kan bety utslipp på 400000 tonn CO2. Det tilsvarer utslippene fra 200000 nye biler i året.

KrF føler seg lurt, og det har de grunn til. Hvorfor skulle partiene stå der sammen i Vandrehallen på Stortinget 16. mai med kaker og journalister, om det ikke var for å feire en oppsiktsvekkende klimaavtale? Arbeiderpartiet har enten fått kalde føtter, eller gjort en litt for smart politisk manøver: brukt anledningen til å sette regjeringen og samarbeidspartiene opp mot hverandre - for så å la samarbeidspartiene, V og KrF, i stikken. Uansett tjener det Ap liten ære.
Dette var ikke «et grønt skifte i Arbeiderpartiet», men en grønn finte.

Konklusjonen er at klimapolitikken i Norge bare beveger seg i sakte fart framover. Ap, som sviktet den ambisiøse avtalen, mener det er en seier at regjeringen nå vil godta elektrifisering av de tre mindre feltene i utbyggingen, i fase to. At Høyre, som har forsøkt å markere en grønn profil, ikke mente det var nødvendig med elektrifisering av disse tre feltene, er en grei påminnelse om partiets posisjon i klimasaken.