HELSE-LØFTER: Artikkelforfatteren fester ikke mye lit til løftene fra Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre (t.v.) og Torgeir Micaelsen om å bedre helsetjenestene. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HELSE-LØFTER: Artikkelforfatteren fester ikke mye lit til løftene fra Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre (t.v.) og Torgeir Micaelsen om å bedre helsetjenestene. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Helse-Norge

Ap’s helsebløff

Etter åtte år med Arbeiderpartiet i regjering måtte folk vente lengre for å få behandling – og helsekøene økte.

Meninger

I Dagbladet denne uka flesker Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Torgeir Micaelsen til med store og flotte løfter for å bedre helsetjenestene i landet.

Det er ikke første gang Arbeiderpartiet har lovet gull og grønne skoger i Helse-Norge. I både 2005 og 2009 gikk partiet til valg på å redusere helsekøene og ventetida for behandling. Realiteten var det stikk motsatte. Etter åtte år med Arbeiderpartiet i regjering måtte folk vente lengre for å få behandling – og helsekøene økte.

Kari Kjønaas Kjos
Kari Kjønaas Kjos Vis mer

Dette står i sterk kontrast til denne regjeringens prioriteringer. Med Fremskrittspartiet i regjering er helsekøene redusert med 80000 personer, og ventetida går ned. Det skyldes økende sykehusbudsjett, større mangfold av helsetilbydere og styrkede pasientrettigheter. Det er altså fullt mulig å bedre helsetilbud i dette landet, det handler bare om viljen til å prioritere. Denne viljen har Fremskrittspartiet.

Nå virker det som Arbeiderpartiet prøver å rette opp sitt frynsete helserykte med nye storslåtte valgløfter, valgløfter som de erfaringsmessig ikke vil prioritere å følge opp. Det ser vi allerede i Kommune-Norge i dag.

Arbeiderpartiet lover nemlig å øremerke midler til skolehelsetjenesten. Når Fremskrittspartiet i regjeringen i 2016 ga 100 millioner kroner i øremerkede midler til kommunene, var det langt under halvparten av Arbeiderpartiets kommuner som faktisk søkte på disse midlene. Dette viser at Arbeiderpartiet ikke har noe reell vilje til å prioritere barn og unges psykiske helse.

Til tross for Arbeiderpartiets nedprioriteringer, har regjeringens satsing på psykisk helse gitt resultater. Fra 2015 til 2016 har antallet helsesøstre økt med hele 418 årsverk. Dette er en stor forskjell fra Arbeiderpartiets år i regjering, da antallet helsesøstre i kommunen knapt økte.

Det eneste av løftene folk faktisk vil merke på kroppen, er løftet om å reversere fritt behandlingsvalg. Det har gjort at mennesker med psykisk utfordringer eller rusproblemer har fått benytte ledig behandlingskapasitet hos de private uten ekstra kostnader. Det har gitt raskere behandling.

Bare for rusbehandling har ventetida gått ned med hele 40 prosent. Samtidig har det sørget for at disse menneskene har fått større mulighet til å velge hvor de vil bli behandlet. Dette er avgjørende for at hver enkelt skal få et godt tilbud tilpasset seg og sine behov. Arbeiderpartiet kaller altså dette et privatiseringseksperiment.

Fremskrittspartiet kaller dette å ta folks helse på alvor.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.