Aqua-Lenes identitetskrise

TØNSBERG (Dagbladet): Hva i all verden har skjedd med Aqua-Lene?

At Lene Nystrøm Rasted ikke er en stor vokalist, kommer neppe overraskende på noen. Men at hun er så stemmemessig ustabil, var uventet. Gang på gang skar hun skingrende ut av toneleier og skalaer. Og hvis øret kunne se, ville det neppe være noe pent syn.

Men Aqua-Lene hadde tydeligvis spesielle problemer under denne konserten. I ettertid skylder plateselskapet på allergisjokk.

De dansknorske superstjernene innledet en kort sommerturné, som innbefatter ti konserter i Norge, Sverige og Danmark, på Aqua-Lenes hjemmebane i Tønsberg. At hun ble sviktet av sine egne, er ikke å ta for hardt i. Det fåtallige publikummet hadde fint fått plass på de fleste klubbscener.

Aqua står tydeligvis ved et veiskille. På konserten i går framsto de som et band som er ferdig med egen pubertet. Men ikke Lene: Hun sliter fortsatt med stemmeskiftet.

For selv om Aqua tar flere skritt vekk fra barnehagen og framstår mer som et fjortisband, spørs det om publikummet følger modningsprosessen - eller om det kommer nye fans til?

Forvandlingen består i at Aqua er blitt mer rocka, både når det gjelder tyngden i kompet og ikke minst med overstyrte og høytspillende gitarer. Både de gamle hitsene og fire nye låter var rufset opp. Ved et par anledninger var de sofistikerte og nesten ikke til å kjenne igjen.

Aquas hits har få musikalske kvaliteter under fernissen, men låtene fungerer som det de er: sukkersøte drops og lettfordøyelig popkorn. Selv om Lenes stemme skjemmet konserten, ble det heller ikke kompensert med energi og koreografi. De to frontfigurene, Lene i armybukse & singlet og René Dif i fotballdrakt, danset, sang og pratet - lite målrettet. Spesielt Aqua-Lene virket som om hun til tider var på bærtur.

Lenes ektemann Søren Rasted gjorde ikke mye ut av seg bak keyboardet, mens Claes Noreen virket reservert.

Det blir noe snålt med kommunikasjonen når de både skal henvende seg til smårollinger og samtidig melde fuck-fraser og spille på sex. Lene har et stort eksponeringsbehov: Hun vrikker på hoftene, strutter med brystene og leker med tunga. Pirrende? Nei. Sexy? Langt ifra.

Aqua og Lene vil alltid være «Barbie Girl». Forvandlingen og ønsket om å være popartister for et mer voksent publikum virker ikke troverdig.