UTE I ROMMET: Lene Nystrøm i musikkvideoen til Aqua-låta «Cartoon Heroes». Foto: Universal Music Danmark
UTE I ROMMET: Lene Nystrøm i musikkvideoen til Aqua-låta «Cartoon Heroes». Foto: Universal Music DanmarkVis mer

Aqua-videoen regnes som en av verdens dyreste. 17 år etter avslører regissøren sannheten

Aquas musikkvideo til låta «Cartoon Heroes» ble hevdet å ha kostet 27 millioner kroner.

(Dagbladet): Musikkvideoen til Aquas låt «Cartoon Heroes» fra 2000, med sitt enøyde blekksprutmonster og romvesener, er av mange antatt å være blant verdens dyreste.

Ifølge nettleksikonet Wikipedia er videoen nummer åtte på lista over de dyreste musikkvideoene, og kostet 3,5 millioner amerikanske dollar, nesten 27 millioner kroner, å lage.

En rekke nettsteder og bloggere skriver det samme. Blant dem Tastebuds, Vice, Hello Magazine og Rythmpress.

Også i boka Record Label Marketing: How Music Companies Brand and Market Artists in the Digital Era står det å lese at musikkvideoen er blant verdens dyreste.

INTIM-KRANGEL: Sondre Lerche og Lene Nystrøm endte i en skikkelig krangel om hvem som er mest intim med sitt publikum under «The Voice». Du kan se hvem som utløste krangelen i kveldens sending. Video: TV 2 Vis mer Vis mer

I 1997 slo popgruppa Aqua gjennom med den verdenskjente hiten «Barbie Girl» og gjorde enorm suksess på slutten av 90-tallet og tidlig på 00-tallet, med låter som «Doctor Jones» og «Turn Back Time».

I 2011 ble førstnevnte kåret til 90-tallets verste låt. Bandet, som gjorde Lene Nystrøm, René Dif, Søren Rasted og Claus Norreen til verdensstjerner, solgte hele 28 millioner album på verdensbasis.

Avkrefter svindyr musikkvideo

Til tross for suksess og høye salgstall er det ikke riktig at musikkvideoen til «Cartoon Heroes» kostet 3,5 millioner amerikanske dollar å lage.

Til Dagbladet avkrefter regissøren opplysningene om at videoen er blant verdens dyreste.

- Det er ikke riktig. Budsjettet var på rundt 270 til 300 000 amerikanske dollar i 2000, skriver regissør Thomas Masin, i en e-post til Dagbladet.

Det dyreste i produksjonen var ubåt-romskipet som ble laget i full størrelse, en to meter lang modell av rom-bensinstasjonen, innsiden av bensinstasjoen, som også ble laget i full størrelse, og blekksprutmonsteret som også ble laget i størrelse 1:1.

«Trashy vintagefilm»

- Blekksprutmonsteret ble laget av latex, og satt på en modell av havbunnen. Vi hadde laget tre av tentaklene i gigantstørrelse, så de var åtte meter lange. De ble laget fordi de skulle brukes når monsteret tok tak i bandet, forteller Masin.

Videoen var inspirert av det Masin kaller «trashy vintagefilmer fra 50-tallet», som «Creature from The Black Lagoon», «Forbidden Planet», «Gozilla». Han forteller at ideen kom fra noen av folkene rundt bandet. Selv synes han denne typen video står godt til låten.

- Interessant prosjekt

- Det passer til teksten, og komplementerer den kitschy stilen fra de tidligere Aqua-videoene. Det var også en utfordring, og et interessant kreativt prosjekt. Ideen hadde et stort visuelt potensial, jeg hadde frihet som regissør og plateselskapet og bandet var veldig behjelpelige. Budsjettet var også stort nok for en slik kreativ ide, forklarer Masin, som selv aldri hadde hørt på Aquas musikk før han laget musikkvideoen.

- Det vanskeligste var etterproduksjonen og spesialeffektene. Programvaren for etterproduksjon i år 2000, var ikke på samme nivå som i dag. Den gangen tok det lang tid, og mye energi og krefter å ferdigstille den, skriver han.

Dagbladet har vært i kontakt med Universal Music Danmark, Aquas plateselskap på tiden musikkvideoen til Cartoon Heroes ble laget. Plateselskapet kan ikke gi noen opplysninger om hva musikkvideoen kostet å lage. Dagbladet har ikke lykkes i å få kontakt med produsenten for musikkvideoen Daniel Bergman.