Aquas tøffe nedtur

Med debutalbumet «Aquarium» erobret de verden. Nå strever Aqua med å følge opp: Nummer to-albumet «Aquarius» flopper i England og USA, og selger langt under forventet. Nå utsetter Lene Nystrøm og co. verdensturneen.

  • Turnéen, som opprinnelig skulle ha begynt i august, er nå utsatt til januar neste år.
  • Plateselskapet har bestemt at Lene Nystrøm og Renh Dif skal fortsette promoteringen av «Aquarius» ut 2000
  • De to andre medlemmene, Claus Norreen og Søren Rasted, begynner allerede i sommer å jobbe med Aqua-album nummer tre. En pause på et helt år, slik de tok etter førstealbumet, er for farlig i dette markedet.

Skifter smak

- Det har ikke gått slik vi håpet, kommenterer Aquas danske platedirektør, Universal-sjef Jens Otto Paludan. Mens Aqua fortsatt er superstjerner i Skandinavia og Det fjerne Østen, er interessen mildt sagt lunken for den nye Aqua-plata i store markeder som USA, England og Tyskland.

- Aqua var borte fra teenage-markedet i et helt år før den nye plata kom ut. Det er for lenge i en verden der fjortisene skifter smak hver tredje måned, uttaler mannen som oppdaget Aqua, Niklas Anker, til Dagbladet.

Nummer 78 i USA

Aqua var et av plateindustriens store, globale salgsfenomener på slutten av 90-tallet. Nærmere 15 millioner solgte av «Aquarium» var et rent eventyr. Oppfølgeren «Aquarius» har på tre måneder solgt vel tre millioner på verdensbasis. Et pent tall isolert sett, men tegnene på at Aqua sliter i motbakke er mange:

  • «Aquarius» nådde bare en 78. plass i USA og røk ut av Billboard 200 etter kun to uker. Forgjengeren solgte 2,7 millioner på dette markedet.
  • Også i England datt «Aquarius» ut av albumlista etter kun to uker og bare 35000 solgte.
  • Gruppas nye singel «Around The World» falt denne uka ned til en 44. plass i sin andre listeuke i England. I 1997/98 scoret Aqua tre engelske nummer én-hits på rad.

Radio-trøbbel

Etter at førstesingelen «Cartoon Heroes» ikke ble en megahit som forventet, satte Aqua sin lit til at «Around The World» skulle gjøre jobben. Det har ikke skjedd.

- Det er overraskende at «Around The World» ikke har gjort det så bra. Men Aqua har problemer med å få radiospilling både i England og Tyskland, forklarer Universal-direktør Paludan.

I Europas største platemarked, Tyskland, har «Aquarius» ennå ikke nådd kravet til gullplate på 100000 solgte. Universal-ledelsen innrømmer at Aqua-responsen er skuffende også i de fleste andre europeiske land.

Utsetter verdensturneen

Produktsjef hos Universal i Norge, Adrian Perrott, trekker fram følgnede punkter:

- Da Aqua slo igjennom i '97 med «Barbie Girl» ble de oppfatta som et humorband. De hadde masse ironi og ble et fenomen på det. Den nye plata er mer seriøs, og det har det sålangt vært vanskeligere å gjennomslag for, sier han.

- Dessuten har Aqua opplevd at veldig mange har kopiert dem siden '97. Det har nok også hatt en negativ effekt.

<B>SMINKER PÅ SALGET:</B> Frisør Søren Bach Larsen og stylist Linn Kristiansen sikrer at Lene holder stilen selv om platesalget svikter.