År null og annet tull

Vel blåst. Vel ferdige med ett år etter Kristi fødsel tar vi friskt og freidig fatt på et nytt. Slik menneskene alltid har gjort, og slik de gamle romerne gjorde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I det vi kaller år 9, mens Augustus var keiser i Romerriket, forkynte en romersk stattholder i Lilleasia at verden ville ha gått til grunne om ikke Caesar (dvs. den blivende keiser Augustus) var blitt født, til alle menneskers lykke. Denne begivenheten er begynnelsen til det å leve et virkelig liv, og til å slutte å beklage at en noen gang ble født. Ingen dag kan gi en bedre start for alskens foretak, sier stattholderen, og derfor skal året heretter begynne med 23. september, Augustus' fødselsdag. Det avgjørende øyeblikket var altså ikke da frelseren Augustus begynte sin lykksalige regjeringstid, men da han kom til verden. Vel, nå skulle ikke stattholderen ha rare suksessen med kalenderreformen sin. Den nye kalenderen slo ikke igjennom, verken i Lilleasia eller andre steder. Og folk fortsatte å regne årene ikke som så og så mange år etter Augustus' fødsel, men etter årets embetsmenn. I selve Roma ville en kalle år 9 e.Kr. «året da Gaius Poppaeus Sabinus og Quintus Sulpicius Camerinus var konsuler». mens man i Egypt heller sa «det trettiniende året av keiser Augustus' regjeringstid».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer