Arabisk feminisme

Gyldendal. En vakker og komplisert roman som krever total leserhengivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den algeriske historikeren, filmskaperen, litteraturprofessoren og forfatteren Assia Djebar regnes blant Nord-Afrikas mest kjente kvinnelige forfattere.

Nyoversatte «Skyggesøster» fra 1987 er nummer to i en romansyklus på fire verk om kvinner i den arabiske verden. Tidligere er «Kjærlighet, fantasia» (1984) oversatt til norsk.

Stenges inne

«Skyggesøster» er lagt i munnen på Isma. Hun forlater sin patriarkalske ektemann og deres datter, og reiser til Vesten. Men før hun drar skaffer hun ektemannen en ny kone, den fattige Hajila. Vekselvis følger vi Ismas jeg-beretning om sitt eget liv og livet med ektemannen hun forlot. Vekselvis forteller hun Hajilas beretning i du-form. Hajila som ulykkelig stenges inne i den moderne leiligheten som en slags guvernante og elskerinne. Men som i hemmelighet trosser sin strenge ektemann, sniker seg ut – og tar av seg sløret: «Du har gått i skyggen, nå går du ut i solen. Der bestemmer du deg brått: ’Ta av deg sløret’».

Jeg må nok innrømme at både «Fantasia, Kjærlighet» og «Skyggesøster» er bøker som jeg slet med å lese meg inn i. Det har både med den kompliserte romanstrukturen å gjøre; assosiative, litt svevende bilder og et skiftende fortellerperspektiv. Men også en nærmest svulstig utropende stil som kan virke litt fremmed; «Jeg husker, å ja, jeg husker så mange år, et øyeblikk, et liv.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.