Arafat-regissør fant Arafat-venner i Tromsø

Regissør Rashid Mashharawi deltar på Tromsø Internasjonale Filmfestival med tre filmer - den ene om Yassir Arafats bror. Massharawi ble sjokkert over å finne nære venner av Fathi Arafat i Tromsø.

TROMSØ (Dagbladet): - Jeg kom svært nær Dr Fathi Arafat under innspillinga. Så kommer jeg hit til Tromsø og oppdager at han hadde venner her. Fathi Arafat besøkte Tromsø flere ganger på 80-tallet, da han jobbet for Røde Halvmåne, tilsvarende norsk Røde Kors.

Fati Arafat døde bare ni dager etter broren Yasser i november 2004

Palestinske Rashid Massharawi, som slapp «Min bror Arafat» i 2005, har fått flere overraskelser i Tromsø:

- Jeg har møtt to personer her i Tromsø som kjenner min egen bror, som bor på Gazastripen. Folk i Tromsø er generelt veldig inne på Israel/Palestina-konflikten. Jeg er overrasket over kunnskapsnivået, sier Mashharawi, som deltar i hovedkonkurransen med filmen «Waiting».

Filmen handler om det palestinere kan bedre enn mange; å vente. Det er alltid en kø på Gazastripen eller Vestbredden. Ironisk nok er filmen innspilt i Jordan, Syria og Libanon. Mashharawi har ikke lenger lovlig innpass til Gazastripen, der han er født og oppvokst.

Rashid Mashharawi deltar også med filmen «Ticket to Jerusalem» i Tromsø, i tillegg til å sitte i en av juryene. Han går travle dager i møte.

ARAFAT-REGISSØR: Rashid Mashharawi har fått flere overraskelser under oppholdet i Tromsø. Foto: OLA RØE
ARAFAT-REGISSØR: Rashid Mashharawi har fått flere overraskelser under oppholdet i Tromsø. Foto: OLA RØE Vis mer