Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Arbeiderpartiet:

«Arbeid til alle» er fortsatt viktigst, men fred og forsoning blir jobb nummer én

Oppslutning på 20-tallet og varig maktkamp; det tar for lang tid å fornye tillit i Arbeiderpartiet.

Har en jobb å gjøre: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik. Her ankommer de Arbeiderpartiets halvårlige pressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Har en jobb å gjøre: Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik. Her ankommer de Arbeiderpartiets halvårlige pressekonferanse. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Jonas Gahr Støre hadde en formidabel oppgave foran seg før Arbeiderpartiets halvårlige pressekonferanse i dag:

Hvordan oppsummere det siste halvåret, uten at det bare blir en miserabel mimrestund om krisa Trond Giskes seksuelle trakassering har påført partiet?

Svaret ble å gjenta, så overbevisende og mange ganger som mulig, at sakene er konkludert og tilbakelagt. Nå er det snart sommerferie, og stemningen er god.

På spørsmål til hele partiledelsen om Giske etterlot seg et tomrom i partiledelsen, svarte Støre kontant, og på vegne av alle, at det fungerer utmerket med bare tre.

Etter press måtte imidlertid også de to andre svare for seg:

«Jeg er enig med Jonas, jeg», smilte Hadia Tajik.

«Jeg er også helt enig med Jonas», gjentok Kjersti Stenseng.

Førstnevnte var nesten entusiastisk. Sistnevnte overbeviste til terningkast tre.

«Mer av dette», kommenterte Støre tørt om den rørende enigheten.

Galgenhumoren skal ingen ta fra ham.

Både han og partiet håper kanskje likevel at talepunktene om fred og forsoning blir en selvoppfyllende profeti.

I alle fall utad. Dersom partiet skal klare å stable på beina et troverdig alternativ til regjeringen, må de se ut som et styringsdyktig parti, ikke en branntomt.

Fortsetter det som nå, er det vanskelig å formulere gode grunner til hvorfor Knut Arild Hareide skal velge Støre framfor Solberg til høsten.

Støre kan likevel trøste seg med tidvis godt arbeid i opposisjon det siste halvåret. Ikke alle har brukt tida på renkespill. Aps viktigste seier er innstrammingen i reglene for innleie av arbeidskraft, og kan tilskrives Hadia Tajiks ledelse. Med støtte fra KrF klarte Ap å påføre regjeringen et stort nederlag.

For selv om det meste preller av Solberg-regjeringen, er den neppe fornøyd med egen innsats. Heller ikke med den parlamentariske situasjonen Aps arbeid presser fram. Det blir stadig dyrere for Høyre, Venstre og Frp å kjøpe ut Hareide.

Innleie-vedtaket var en etterlengtet seier for et parti som virker bestemt på å sette arbeid over alt annet. Helt siden arbeidsminister Anniken Hauglie før valget i fjor kapret sakseierskapet til bemanningsbransjen, såkalte «nulltimerskontrakter» og kampen mot arbeidslivskriminalitet, har Ap vært på etterskudd på feltet.

Framover blir det imidlertid ei annen linje enn den vi ble kjent med i valgkampen. På denne tiden i fjor hørte vi knapt om annet enn Ap-politikere som forsøkte fortelle folk at lav arbeidsledighet ikke var så bra som regjeringen skulle ha det til, og at de heller måtte la seg bekymre av fallende sysselsettingsgrad.

Selv om det er helt korrekt, var det lite fengende. I dag var det mer snakk om trygghet, flere arbeidsplasser og norske vilkår. Den nye linja er trolig mer effektiv når Ap skal vinne tilbake velgerne de har tapt til SV, Rødt og hjemmesitterne.

Det er virkelig på tide at Ap får opp dampen som opposisjonsparti.

Men det er kanskje dette som er den nye normalen for landets sosialdemokrater: En seig endringstakt i kjølvannet av interne kriser. Ser man på valgnederlaget i 2013, de fire påfølgende åra med politisk idétørke, nytt valgnederlag, og metoo-skandaler, har det i alle fall vært slik til nå.

Evnen til å riste av seg nederlag, inngå smertefulle, men nødvendige kompromisser internt, samt samle troppene, er definitivt svakere enn før.

Selv Hadia Tajiks korte foredrag om «gode fellesskapsløsninger for samfunnet», hørtes litt halvhjertet ut i dag. Det er vanskelig å overbevise andre om at de står sterkere sammen, når man helt åpenbart ikke klarer det selv.

Selv om partiledelsen forsøkte opptre forholdsvis samlet i dag, skal vi ikke se bort ifra at fraksjonene vil krangle om problemenes årsak helt fram til neste stortingsvalg er tapt.

Men jo fortere de innser at den giftige cocktailen trolig inneholder alt fra svakt lederskap, fraksjonering, uflaks, og uvilje, jo bedre er det.

For partiet er arbeid til alle fortsatt viktigst, men samling internt bør være jobb nummer én.

MØTTE PRESSEN: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter at Sylvi Listhaug annonserte sin avgang som justisminister. Han sier det er en seier for ytringsfriheten. Video: Emilie Rydning Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media