Arbeider- Foreningernes Blad 150 år

I dag for nøyaktig 150 år siden kom Marcus Thranes avis Arbeider-Foreningernes Blad ut med sitt først nummer. Det var en pionerinnsats som ikke har fått den plassen den fortjener i norsk pressehistorie. Dette var kanskje den viktigste opposisjonelle avisen Norge til da hadde sett. Den stilte både fundamentale spørsmål ved begrensningene i det norske demokratiet og hadde som erklært målsetting å organisere landarbeidere og husmenn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er verdt å merke seg at hele Thranes opprør startet med et grunnleggende demokratisk krav om alminnelig stemmerett, selv om han endte bak lås og slå som revolusjonær oppvigler. Avisen var på fire sider, kom ut hver lørdag og kostet 2 shilling Den var en landsdekkende og fikk på kort en imponerende spredning. Etter halvannen måned hadde den 1700 abonnenter, på toppen hadde den 6000 abonnenter og et opplag på 21 000.

Etter å ha gått gjennom de få årgangene av bladet er min konklusjon at sammenlignet med samtidens aviser var Arbeider-Foreningernes Blad en velredigert avis med ryddig lay-out. Det var faste spalter, stoff fra

Sverige og Danmark og reisebrev fra utvandrere til Amerika. Det var føljetonger, skuespill, dikt og foreningsstoff fra Arbeiderforeningens indre liv. Mange prinsipielle artikler drøftet forfatningsspørsmål, etikk og historie. Thrane drøftet politisk teori, skrev om nasjonalisme og demokrati og diskuterte begrensingene i det konstitusjonelle demokratiet. Avisen hadde dikt og smedeviser med brodd mot politikere og maktpersoner. Det forekom også forbrukerorientert stoff, som f.eks. «Poteters Brug til Brød». Det var imidlertid lite tradisjonelt nyhetsstoff utenom det rent politiske stoffet, og avisen fungerte primært som en agitator og organisator for den sterkt voksende thranitterbevegelsen. Den ble oppfattet som en så sterk trussel mot makthaverne at den måtte den knekkes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer