Arbeidernes opera

En fotografisk odyssé i bygningsarbeidernes univers.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Idet operabygget står ferdig, utgir fotografen Ken Opprann (hvilket navn for en operafotograf!) en storslått bok om oppføringen av Norges mest omtalte byggverk. Opprann er en erfaren fotograf med hele verden som sitt virkefelt. I denne boka holder han seg innenfor et avgrenset område; byggeplassen i Bjørvika som i disse dager framstår i all sin hvite prakt.

Opprann har tatt bilder helt siden stedet ble avstengt første gang, og han har ikke lagt ned kameraet før det hele er på plass. Det siste bildet er tatt i februar i år.

Folket i arbeid

Boka har ingenting med opera å gjøre. Her er ikke en eneste sanger eller musiker. Det er noe helt annet Opprann har villet dokumentere. Han observerer rett og slett arbeidsliv på et grunnleggende nivå. Oppranns forbilder er ikke celebritetsfotografer som Annie Leibovitz eller Helmut Newton, men fotografer som «om og om igjen kan bringes fram for å bringe en tidsepoke eller hendelse tilbake i bevisstheten», som han uttrykker det i sitt forord til boka.

De historiske heltene til Opprann er Jacob A. Riis, Robert Doisneau, Dorthea Lange og Paul Strand. Folkets fotografer. De som har fanget inn tilværelsens slitere, menneskene som jobber usynlig i kulissene for at samfunnsmaskineriet skal fungere. Dette har han lykkes med. Bildene til Opprann viser mennesker på en arbeidsplass; riktignok en nokså spesiell arena, men ikke mer utenom det vanlige enn at dette blir en bok om bygningsarbeid også i sin alminnelighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer