DEBATT

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg:

Arbeiderparti-utvalg vil ha A- og B-lag blant flyktninger

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg vil betale flere land for å holde flyktninger tilbake fra asylprosess og flyktningstatus. I Norge vil de innføre A- og B-lag blant flyktninger som har rett til beskyttelse.

KRITISK: Det er ingen solidariske eller folkerettslige grunner til at betingelsen for å bruke mer penger i nærområdene må være å avvikle asylinstituttet og innføre en gruppe annenrangs flyktninger i Norge, skriver Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: Det er ingen solidariske eller folkerettslige grunner til at betingelsen for å bruke mer penger i nærområdene må være å avvikle asylinstituttet og innføre en gruppe annenrangs flyktninger i Norge, skriver Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Utvalget ledet av innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani vil innføre et klarere skille mellom personer med beskyttelsesbehov som anerkjennes som flyktninger etter FNs flyktningkonvensjon, og personer med anerkjent beskyttelsesbehov ifølge andre internasjonale konvensjoner Norge er forpliktet av – såkalt subsidiær beskyttelse. I dag får alle personer med beskyttelsesbehov samme rettigheter, blant annet til familiegjenforening og permanent oppholdstillatelse etter tre år.

Ap's utvalg vil innføre subsidiær beskyttelse uten rett til familiegjenforening eller permanent oppholdstillatelse. Dette innebærer et liv i usikkerhet på ubestemt tid. Kombinert med manglende mulighet til familiegjenforening, er det psykisk nedbrytende og ødeleggende for den enkelte og skadelig for integreringen og det norske samfunnet som helhet. Noe Ap framholdt da de stemte mot en slik innstramming i 2016.

Utvalget understreker betydningen av internasjonal solidaritet gjennom økt norsk økonomisk bistand og støtte til FNs høykommissær for flyktningers (UNHCRs) arbeid med flyktninger i nærområdene. Samtidig tar utvalget ikke på alvor UNHCRs kritikk av norsk avvisning av asylsøkere som kom over den norsk-russiske grensen ved Storskog, uten at flyktningene hadde sikker tilgang til rettssikker asylprosess og flyktningstatus i Russland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer