DEBATT

Debatt: Niqab

Arbeiderpartiet driver symbolpolitikk

Argumentene til Jan Bøhler og Jette Christensen gjør at Arbeiderpartiet mister troverdighet i debatten om niqab.

SKAPER SKILLE: Jette Christensen og Ap må forstå at slike forbud og lovreguleringer ikke bidrar til mer integrering og sosial harmoni, tvert imot har det skapt større skillelinjer og bidratt til utenforskap. Foto: AFP PHOTO / Vano Shlamov
SKAPER SKILLE: Jette Christensen og Ap må forstå at slike forbud og lovreguleringer ikke bidrar til mer integrering og sosial harmoni, tvert imot har det skapt større skillelinjer og bidratt til utenforskap. Foto: AFP PHOTO / Vano Shlamov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Debatten om nasjonale forbud mot religiøse symboler, spesielt muslimske, er ikke ny, verken i Norge eller Europa. Forskjellen er bare at vi fra tidligere er vant med at det er Frp som leder an slike forslag. Denne gangen er de i skyggen til venstresiden: det er de såkalte innvandrervennlige partiene Arbeiderpartiet og SV som nå går inn for et nasjonalt forbud av niqab.

Niqab er en form for ansiktstildekning noen særdeles få muslimske kvinner praktiserer. I norsk sammenheng har vi ingen eksakte tall, men flere kilder anslår at det i hovedsak dreier seg om noen titalls kvinner, altså ikke en promille en gang av den norske befolkningen. Til tross for at ansiktstildekning tradisjonelt sett ikke ansees å være obligatorisk velger noen likevel å praktisere det – det er deres måte å tilbe Gud på.

Nå foreslås det et nasjonalt forbud mot dette plagget, først og fremst på offentlige skoler. Arbeiderpartiets Jan Bøler begrunner forbudet med at «det er en prinsipiell sak som handler om å sette ned foten for de mest ekstreme fundamentalistene».

Hans partikollega Jette F. Christensen følger etter og sier at «for å få bedre integrering, må vi få til en større deltakelse i det offentlige. Da kan vi ikke dekke til ansiktet». Det er argumenter som disse som gjør at Arbeiderpartiet mister troverdighet i denne debatten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer