<strong>HEDER OG ÆRE:</strong> Det å stå på minoritetenes side er ofte upopulært, men hvis vi har lært noe av fortiden er det at det ikke alltid er de mest populære, men de riktige valgene som fortjener heder og ære, skriver Ingvild Endestad.
HEDER OG ÆRE: Det å stå på minoritetenes side er ofte upopulært, men hvis vi har lært noe av fortiden er det at det ikke alltid er de mest populære, men de riktige valgene som fortjener heder og ære, skriver Ingvild Endestad. Vis mer

DEBATT

Arbeiderpartiet, gå foran!

De færreste av oss har flere enn to foreldre fra starten av eller ønsker å benytte oss av et tredje juridisk kjønn. Men det er viktig for de av oss det gjelder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I går var det 45 år siden Norge vedtok å fjerne §213, paragrafen som gjorde sex mellom to menn ulovlig. Det er en dag vi markerer fordi den ga mange mennesker en plass i samfunnet, en mulighet til å være åpen og til å slippe straffeforfølgelse fordi de var den de var.

De som kjempet frem endringen ble ikke sett på som helter av sin tid, tvert i mot. Men historien har lært oss at de fortjener heder og ære. Ikke fordi de gjorde det mest populære valget, men fordi det gjorde det riktige.

På Arbeiderpartiets landsmøte i helgen skal to saker behandles som påvirker de av oss som bryter med noen av samfunnets normer. VG fortalte denne uka at det er delte meninger i befolkningen vedrørende programkomiteens forslag om å gi barn flere enn tre juridiske foreldre og innføringen av et tredje juridisk kjønnsalternativ. Mange av respondentene svarer at de ikke vet når de blir spurt om hvordan de forholder seg til forslagene.

– At én av fem svarer ”vet ikke” forteller meg at vi trenger kunnskap. Og at det forteller meg også at dette ikke er så veldig relevant for de aller fleste, men for de få (...) kan dette bety mye, sier Ingvild Kjerkol i APs programkomité. Den analysen er jeg enig med henne i; minoritetsrettigheter har nesten alltid det til felles at de påvirker majoriteten i liten grad, men betyr enormt mye for de få.

Selv om de færreste av oss har flere enn to foreldre fra starten av eller ønsker å benytte oss av et tredje juridisk kjønn, så er det viktig for de av oss det gjelder. Lover er ikke bare med på å regulere livene til dem som blir berørt, de påvirker også holdningene våre til oss selv og til andre.

Et tydelig eksempel på det har vi sett i USA. Etter at ekteskapsloven trådte i kraft har selvmordsraten blant lhbt-ungdom sunket med hele 14 prosent. Tallenes tale er tydelig: Hvordan du som majoritet ser meg som minoritet har betydning for min psykiske helse.

At noen av oss skal få lov til å juridisk definere seg utenfor de to kjønnene vi i dag opererer med, påvirker ikke min K eller din M i passet. Men det innebærer at samfunnet ser at disse menneskene finnes og ønsker å tilrettelegge for de av oss det gjelder. En anerkjennelse som gjør noe med hvordan man ser og har det med seg selv. Jeg håper at Arbeiderpartiet vil bruke muligheten de har til å anerkjenne at dette er svært viktig for noen få personer og familier, på tross av at ikke hele befolkninga heier det frem.

Det å stå på minoritetenes side er ofte upopulært, men hvis vi har lært noe av fortiden er det at det ikke alltid er de mest populære, men de riktige valgene som fortjener heder og ære.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer