Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Ulikhet:

Arbeiderpartiet går i strupen på økt ulikhet

Vi vil hegne om og styrke partssamarbeidet og gjøre det mer attraktivt å fagorganisere seg.

ARBEIDERPARTIET: går i strupen på økt ulikhet, skriver Jonas Gahr Støre. Dagbladet tar feil. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ARBEIDERPARTIET: går i strupen på økt ulikhet, skriver Jonas Gahr Støre. Dagbladet tar feil. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet tar feil i sin lederartikkel 20. juli. Arbeiderpartiet går rett i strupen på økt ulikhet, med en politikk som virker. Fordi en kraftfull politikk som motvirker økonomiske forskjeller er nødvendig både for å sikre enkeltmennesker reell valgfrihet og for et velfungerende samfunn.

Regjeringens politikk bremser ikke utviklingen mot økte forskjeller, den setter opp farten. Det utfordrer vår samfunnsmodell. Vi vil angripe problemet langs fire spor: vi skal få flere arbeid, vi skal styrke det inntektspolitiske samarbeidet, vi skal styrke det offentlige velferdstilbudet og vi skal gjøre skattesystemet mer omfordelende.

Andelen som er i arbeid er nå den laveste på 22 år. Nesten 100 000 unge er verken i jobb eller utdanning. Regjeringen har sittet altfor passivt og sett på at flere faller utenfor. Å snu dette blir Arbeiderpartiets viktigste oppgave.

Koordinerte forhandlinger om lønn og andre arbeidsvilkår har vært avgjørende for en jevn inntektsutvikling i Norge. Regjeringen har svekket incentivene til å fagorganisere seg ved å redusere fradraget for fagforeningskontingent hvert år. Frp ønsker å bevege seg bort fra samordnede oppgjør, midt i en tid da andre land ser mot våre erfaringer nettopp p dette området. Vi vil hegne om og styrke partssamarbeidet og gjøre det mer attraktivt å fagorganisere seg, blant annet gjennom å doble fradraget for fagforeningskontingent. Vi ser dette ikke som en utgift, men som en investering i et Norge på sitt beste.

Like muligheter er en forutsetning for mindre forskjeller. Arbeiderpartiet vil vri velferdstilbudet i retning av et styrket offentlig tjenestetilbud foran passiviserende kontantytelser. En god offentlig skole, godt helsetilbud for alle og inkluderende fellesskapsarenaer bidrar til at vi står friere til å bestemme hva slags liv vi vil leve. Målet er at så mange som mulig skal være i stand til å leve gode liv og delta i det høyproduktive norske arbeidslivet, og slik unngå vedvarende lavinntekt. Regjeringen svekker handlingsrommet vårt gjennom en oljepengebruk som ikke er bærekraftig, ved å øke budsjettunderskuddet hvert år.

Regjeringen har kuttet skattene tilsvarende 26 milliarder kroner, mens avgiftene er økt med 4 milliarder kroner. Landets rikeste har fått 200 ganger mer i skattekutt enn folk flest. Arbeiderpartiet foreslår noe lavere eller lik inntektsskatt for dem med inntil 600 000 i inntekt. De med millioninntekt og store formuer må betale noe mer. Regjeringspartiene foreslår å gjøre landets rikeste til tilnærmet nullskatteytere dersom de får fortsette. Vi vil heller bruke pengene til å styrke fellesskapsløsningene.

Små økonomiske forskjeller gir et sterkt og bredt interessefellesskap og fremmer tillit, samarbeidsevne og kompetanse. Det er ett av Norges viktigste konkurransefortrinn og det har bidratt til at vi har en arbeidsstyrke som er blant de mest produktive i verden. Det skal vi hegne om!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!