KOMMENTARER

Slappe sosialdemokrater:

Arbeiderpartiet har et rekrutteringsproblem

Slagordene er på plass, men engasjementet mangler hos Ap-politikere, skriver Ola Magnussen Rydje.

Tegning: Finn Graff.
Tegning: Finn Graff. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I kjernen av ethvert sosialdemokratisk prosjekt finner vi arbeids- og fordelingspolitikken. For Arbeiderpartiet har det vært en suksessoppskrift: Trygt og anstendig arbeid til alle, et progressivt skattesystem, og omfattende velferd har vunnet valg i flere tiår.

Fra 90-tallet fram til valgnederlaget i 2013 hersket det ro og enighet i Arbeiderpartiet i disse spørsmålene. Spesielt i de siste åtte Stoltenberg-åra, og særlig sammenliknet med dagens tilstander.

Ting var på stell. Med unntak av valgkampen partiet vant med et nødskrik i 2009, var ikke høyresidens angrep mot velferdsstat og fordelingspolitikken en stor trussel. Satt på spissen behøvde ikke den rødgrønne regjeringen engang kvesse klørne. Stoltenbergs mannskap hadde flertall uansett.

De rolige åra har skapt slappe sosialdemokrater. Fordi Ap ikke hadde behov for kandidater som først og fremst var skolert i å forsvare partiets viktigste bærebjelker, ble heller ikke slike kandidater løftet fram. Internt ble andre saker viktigere markører for hvem som fikk stige i gradene. På samme måte som EU-saken var avgjørende for hvem som vant fram i partiet på 90-tallet, ble internasjonal solidaritet, klima- og miljø, flytningpolitikk og til dels likestillings- og utdanningspolitikk, avgjørende i neste omgang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer