Debatt: Politikk og budsjetter

Arbeiderpartiet har ikke «mistet kalkulatoren»

Høyre har gjort til sin viktigste oppgave i denne valgkampen å forsøke å være revisorer for Arbeiderpartiets politikk.

SVARER: Rigmor Aasrud svarer Høyre om økonomisk styring. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SVARER: Rigmor Aasrud svarer Høyre om økonomisk styring. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Det har vært lite snakk om hva Høyre selv ønsker å gjennomføre i norske kommuner og fylker de neste fire årene.

I stedet konsentrerer de seg om å lage regnestykker og tabeller som skal vise at Arbeiderpartiets forslag – enten det handler om flere politifolk, gratis skolemat, bedre offentlig tannhelse, eller gratis skolefritidsordning for førsteklassinger – nei, de blir så dyre at det har vi da ikke råd til.

Det er litt spesielt at mens Høyre bruker tid på å finregne på desimaler i Arbeiderpartiets forslag, ser de ikke behov for det samme når de en sjelden gang legger fram ny politikk selv.

Da Erna Solberg nylig presenterte 50 forslag til skolepolitikk for Høyre, var det eneste budskapet om prisen at «hvor mye de 50 tiltakene vil koste, har ikke partiet gjort samlede beregninger av». Men det får være Høyres valg.

I Arbeiderpartiet er vi glade for at vår politikk diskuteres. Men Høyre kan ta det med ro. Arbeiderpartiet fører alltid en ansvarlig politikk. Vi legger fram budsjetter hvor inntekter og utgifter henger sammen, og vi vet godt at alt ikke alt kan gjøres på en gang.

Når vi vil styrke den offentlige tannhelsetjenesten, doble fagforeningsfradraget og satse mer på kultur over hele landet, vet vi at vi ikke kommer dit vi vil i første statsbudsjett. Vi trapper opp gradvis, med nye skritt hvert år. Slik gjorde vi det da vi økte foreldrepermisjonen eller da vi fikk full barnehagedekning og makspris. Slik vil det bli også nå.

Også den gangen sa Høyre at vi ikke hadde råd. Høyre er gjenkjennelig skeptisk til ny politikk. Slik de var imot lovfestet rett til videregående utdanning, imot at elever i videregående skole skulle få skolebøker og imot fedrekvote, er de også nå imot nye velferdsreformer.

«Tiden for de store, kostbare velferdsreformene er forbi», sies det fra regjeringshold i dag. Hadde det vært opp til Høyre, hadde tiden kanskje aldri kommet.

Konservatisme blir det samme som konservering. Skattekutt til de med mye vil alltid være viktigere.

Trøsten får være at når Arbeiderpartiet får gjennomført reformene, kommer Høyre sannsynligvis – skrittvis og nølende – til å støtte opp om dem, slik de har gjort med de fleste velferdsreformer tidligere. Når kalkulatorene deres viser at reformene faktisk lot seg gjennomføre, ser de at det kanskje var en god idé likevel. Det tar dessverre oftest bare så alt for lang tid.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.