KOMMENTARER

Arbeiderpartiet holdt på å miste seg selv i Acer-striden

Partiet må være noe mer enn kreftene som trekker det mot venstre i norsk politikk. Jonas Gahr Støre sliter med balansen, skriver Geir Ramnefjell.

EN VEKKER: Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide har måttet kjempe gjennom Acer-saken i Arbeiderpartiet. Det bør være en vekker. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
EN VEKKER: Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide har måttet kjempe gjennom Acer-saken i Arbeiderpartiet. Det bør være en vekker. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var med nød og neppe Arbeiderpartiledelsen sikret at partiet gikk inn for EUs tredje energimarkedspakke og Acer. Mens dragkampen fortsatt sto på, var den ene sidekommentatoren etter det andre ute med sin harmdirrende analyse: Åh, det helsikes Arbeiderpartiet. Her subbet de ned mot 20-tallet på meningsmålingene, og så ville de ikke høre på grasrotopprøret!

Ap’s strateger gjorde klokt i å ikke høre på dette. Det er det to grunner til.

Den første er saken i seg selv. Tilknytningen til Acer er fornuftig for energinasjonen Norge, vi gir ikke fra oss eierskap eller styring med energiressursene. Det ville vært absurd om Arbeiderpartiet, en årelang garantist for EØS-samarbeidet, skulle hoppe av karusellen nå.

Men kanskje vel så viktig: Arbeiderpartiet må være noe mer enn kreftene som trekker det mot venstre i norsk politikk.

Arbeiderpartiet er en storkoalisjon som også skal romme perspektiver i sentrum. De siste årene har vist at partiet gjør klokt i å danne et avklart regjeringsalternativ til venstre i politikken, slik at de blir et reelt alternativ til en etterhvert ganske konsolidert høyreside. Det sikret seier under Stoltenberg. Avvisiningen av Rødt og MDG foran forrige valg i fjor høst var med på å så tvil om dette forstatt sto ved lag. Arbeiderpartiet var plutselig mer alene, og lekket velgere til venstre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer