DEBATT

Debatt: Ap og valget

Arbeiderpartiet må lære seg å kjempe

Når hele Norge står midt i et kokende distrikts- og klimaopprør, og regjeringen kan veltes av et rasende bompengeopprør, har Arbeiderpartiet mest lyst til å prate skolemat.

AP HAR SOVET I TIMEN: Ap's grunnleggende problem er et politisk landskap i endring. For mange velgere har saker som tidligere lå i bakgrunnen, havnet i forgrunnen. Dette er ikke forbipasserende, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AP HAR SOVET I TIMEN: Ap's grunnleggende problem er et politisk landskap i endring. For mange velgere har saker som tidligere lå i bakgrunnen, havnet i forgrunnen. Dette er ikke forbipasserende, skriver kronikkforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Arbeiderpartiet gjorde et dårlig lokalvalg. Ser man på partioppslutningen på tvers av spekteret, virker Ap's fall mer som en horisontal velgervandring fra Ap til partiets trolige samarbeidspartnere. Hele venstresiden, minus Ap går fram. Dermed beholder Ap makten mange steder.

Som velger og medlem i partiet er resultatet skuffende, men jeg føler forståelse for velgere som går til andre partier. Det er innimellom vanskelig å finne grunner til å stemme på et parti som stadig framstår som en mindre fleksibel og stadig nølende variant av konkurrentene på venstresiden.

Hva driver en historisk stor velgervandring fra Ap til naboene på venstresiden? En del velgere sitter nok på gjerdet, distrikts-velgere går til Senterpartiet, mens by-velgere går til MDG. SV og Rødt gjør gode valg, selv om en velgerflukt fra Ap burde gjort mer for oppslutningen til de to andre røde partiene.

Det er påfallende at MDG og Senterpartiet er de store vinnerne. Det er altså ikke Ap's nærmeste ideologiske konkurrenter (SV og Rødt) som truer Ap's dominans, men to partier (MDG, Sp) med svært høy troverdighet i noen viktige saker på dagsordenen og sterk regional tilhørighet, grovt sett henholdsvis by og land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer