Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Atomvåpenforbud:

Arbeiderpartiet med atompolitisk sidesprang

En utredning med mål om å forby atomvåpen er et virkelighetsfjernt papirvedtak.

VIRKELIGHETSFJERN: En utredning med mål om å forby atomvåpen er i realiteten et virkelighetsfjernt papirvedtak kun egnet til å tilfredsstille intern hygiene i partier og i selvbestaltede fredsorganisasjoner, skriver Christian Tybring-Gjedde. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VIRKELIGHETSFJERN: En utredning med mål om å forby atomvåpen er i realiteten et virkelighetsfjernt papirvedtak kun egnet til å tilfredsstille intern hygiene i partier og i selvbestaltede fredsorganisasjoner, skriver Christian Tybring-Gjedde. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et bredt flertall i Stortinget har gjennom mange år bidratt til å gjøre norsk alliansepolitikk troverdig og forutsigbar. Arbeiderpartiet har tidligere inngått som en selvfølgelig del av dette flertallet. Men ikke nå lenger.

FORFATTER: Christian Tybring-Gjedde, Oslorepresentant i FrP. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
FORFATTER: Christian Tybring-Gjedde, Oslorepresentant i FrP. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

Stortinget behandler i morgen et representantforslag fra SV hvor partiet ber om at Norge utreder muligheten for å signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen. SVs forslag er forutsigbart og gjenspeiler partiets politikk i forsvarsspørsmål gjennom en årrekke.

Nytt denne gangen er imidlertid at Arbeiderpartiet slutter seg til et noe forslaget, om enn noe revidert, og danner et flertall i Stortinget for en slik utredning. Ordlyden i forslaget kan virke ufarlig, men gir signaler som utfordrer grunnprinsippene i vår alliansepolitikk, hvor å avskrekke med atomvåpen inngår som et selvfølgelig element.

Iveren etter å gjøre alle krefter innad og utad til lags gjør at Ap forskrever seg. Partiets standpunkt er et stort mageplask hvor populismen veier tyngre enn Norges alliansebånd. Det er en risikosport å spille hasard med Norges lojalitet til NATO. Det er et spill Ap ikke burde delta i.

Norge har allerede vedtatt at vi ikke tillater utplassering av atomvåpen på norsk territorium i fredstid, men derfra til å fremstå som et globalt atomvåpenpoliti er både nytteløst, meningsløst og et selvbedrag.

Samtidig vil det svekke Norges trygghet på sikt. La oss slå fast at vi trenger NATO mer enn NATO trenger oss. NATOs øverste politiske beslutningsmyndighet, Det Nordatlantiske Råd, uttalte i september 2017 at støtte til atomvåpenforbudet ikke er forenlig med NATO-landenes allianseforpliktelser.

Også NATOs generalsekretær, tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg, har presisert at forbudslinjen vil virke mot sin hensikt. Ifølge ham vil et slikt forbud kunne undergrave de fremskrittene vi i årenes løp har gjort innenfor nedrustning og ikke-spredning.

Formålet med NATO-alliansen er å unngå krig. Et sterkt NATO er den beste garantisten for å sikre det. Det er også verdt å merke seg at det ikke er NATO som et kollegium som har militære kapasiteter, men individuelle medlemsland som stiller sine militære ressurser til rådighet for et kollektivt forsvar av alliansens 29 medlemsland.

Det er i dag tre NATO land som har atomvåpen i sitt arsenal, og så lenge atomvåpen finnes vil NATO være en kjernevåpenallianse. Parallelt forhandles det om å redusere spenningen mellom ledende atommakter. Begrensninger fremforhandlet gjennom START-avtalene sikrer at stadig færre atomvåpen står klare til utskytning.

Videre er det utarbeidet overvåkingsmekanismer, tiltak som sikrer at atomvåpen ikke vil bli brukt grunnet misforståelser samt avtaler som hindrer at flere land anskaffer seg slike våpen.

Uansett hvor ønskelig så forsvinner ikke atomvåpen gjennom vedtak fattet i FN. Det vet Arbeiderpartiet.

En utredning med mål om å forby atomvåpen er i realiteten et virkelighetsfjernt papirvedtak kun egnet til å tilfredsstille intern hygiene i partier og i selvbestaltede fredsorganisasjoner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!