DEBATT

Atomvåpenforbud:

Arbeiderpartiet med atompolitisk sidesprang

En utredning med mål om å forby atomvåpen er et virkelighetsfjernt papirvedtak.

VIRKELIGHETSFJERN: En utredning med mål om å forby atomvåpen er i realiteten et virkelighetsfjernt papirvedtak kun egnet til å tilfredsstille intern hygiene i partier og i selvbestaltede fredsorganisasjoner, skriver Christian Tybring-Gjedde. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
VIRKELIGHETSFJERN: En utredning med mål om å forby atomvåpen er i realiteten et virkelighetsfjernt papirvedtak kun egnet til å tilfredsstille intern hygiene i partier og i selvbestaltede fredsorganisasjoner, skriver Christian Tybring-Gjedde. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Et bredt flertall i Stortinget har gjennom mange år bidratt til å gjøre norsk alliansepolitikk troverdig og forutsigbar. Arbeiderpartiet har tidligere inngått som en selvfølgelig del av dette flertallet. Men ikke nå lenger.

Stortinget behandler i morgen et representantforslag fra SV hvor partiet ber om at Norge utreder muligheten for å signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen. SVs forslag er forutsigbart og gjenspeiler partiets politikk i forsvarsspørsmål gjennom en årrekke.

Nytt denne gangen er imidlertid at Arbeiderpartiet slutter seg til et noe forslaget, om enn noe revidert, og danner et flertall i Stortinget for en slik utredning. Ordlyden i forslaget kan virke ufarlig, men gir signaler som utfordrer grunnprinsippene i vår alliansepolitikk, hvor å avskrekke med atomvåpen inngår som et selvfølgelig element.

Iveren etter å gjøre alle krefter innad og utad til lags gjør at Ap forskrever seg. Partiets standpunkt er et stort mageplask hvor populismen veier tyngre enn Norges alliansebånd. Det er en risikosport å spille hasard med Norges lojalitet til NATO. Det er et spill Ap ikke burde delta i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer