Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Fritt behandlingsvalg

Arbeiderpartiet ønsker en todelt helsetjeneste

Fritt behandlingsvalg fjerner helsekøene og flytter makt tilbake til pasientene. Derfor vil Frp at fritt behandlingsvalg skal utvides til å gjelde flere områder.

RASKERE: Denne regjeringen har prioritert å få ned helsekøen. Fritt behandlingsvalg gir alle pasienter mulighet til å få raskere behandling og velge hvor behandlingen skal utføres, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
RASKERE: Denne regjeringen har prioritert å få ned helsekøen. Fritt behandlingsvalg gir alle pasienter mulighet til å få raskere behandling og velge hvor behandlingen skal utføres, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Åshild Bruun-Gundersen
Åshild Bruun-Gundersen Vis mer

Det er ingen grunn til at mennesker skal stå i helsekø når det finnes ledig kapasitet hos private aktører.

Arbeiderpartiets Tove Karoline Knutsen skriver i Dagbladet 13. januar om fritt behandlingsvalg. Det er ingen nyhet at Arbeiderpartiet er imot at vanlige folk skal få bestemme over sitt eget liv, og er derfor imot fritt behandlingsvalg.

Det Arbeiderpartiet kaller et «helsepolitisk risikoprosjekt» er frihet til pasienten til å velge den behandlingen som er best for seg eller som har kortest ventetid, uavhengig av størrelsen på lommeboken. Regningen tas av det offentlige, så når Knutsen i sitt innlegg etterlyser en solidarisk ordning der hun som pasient kan velge i et mangfoldig helsetilbud, så er det akkurat det den borgerlige regjeringen har sørget for gjennom fritt behandlingsvalg.

Fritt behandlingsvalg ble innført nettopp av hensyn til pasientene. Ved utgangen av august 2019 hadde over 25.000 pasienter kommet raskere til helsehjelp eller fått velge seg til den institusjon de mener har det beste tilbudet. Mange pasienter har over for lang tid ventet på behandling mens det har vært ledig kapasitet både på offentlige og private behandlingssteder.

Ventetiden og usikkerheten som følger med, har for mange vært frustrerende. Derfor er alle tiltak som bidrar til at folk får behandling raskere, et gode og noe som denne regjeringen har prioritert, eksempelvis gjennom å slippe til private aktører. Dette har bidratt til at det er 63.000 færre i sykehuskø nå enn når de rødgrønne styrte.

Jeg ønsker å minne Knutsen og Arbeiderpartiet på at det under den rødgrønne regjeringen var en økning i ventetider, samtidig som etterspørselen etter helseforsikring økte. Denne regjeringen har derimot prioritert å få ned helsekøen, og i tillegg ser man at etterspørselen etter helseforsikringer avtar.

Mens Arbeiderpartiet ønsker at bare de som har god råd skal kunne kjøpe seg ut av køen, vil Fremskrittspartiet og denne regjeringen ikke at vi skal ha en slik todelt helsetjeneste. Fritt behandlingsvalg gir alle pasienter mulighet til å få raskere behandling og velge hvor behandlingen skal utføres.

Gjennom fritt sykehusvalg som Knutsen i sitt innlegg nevner, er det helseregionene som bestemmer om pasientene kan behandles av private, mens det i fritt behandlingsvalg er pasientene som selv bestemmer om de vil behandles av private. Jeg og Fremskrittspartiet ønsker at denne avgjørelsen skal tas av pasientene selv, og ikke av helseregionene. Derfor er fritt behandlingsvalg viktig.

For Fremskrittspartiet vil det alltid være viktig at pasienter ikke blir ventende i sykehuskø, mens det er private helsetilbydere som har ledig kapasitet. Valgfriheten til pasientene skal settes høyt, og det vil vi alltid kjempe for.