FLERE SERIER SOM DETTE: Under Gullruten i Bergen dro NRK-serien «SKAM» med seg tre priser hjem. Arbeiderpartiet sier nå at de ønsker flere serier som dette. Avbildet et seriens hovedpersoner.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FLERE SERIER SOM DETTE: Under Gullruten i Bergen dro NRK-serien «SKAM» med seg tre priser hjem. Arbeiderpartiet sier nå at de ønsker flere serier som dette. Avbildet et seriens hovedpersoner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Arbeiderpartiet ønsker seg flere serier som «Skam»

Kulturdepartementet mener det allerede gjøres mye for norsk drama.

(Dagbladet): Norsk tv er i vinden om dagen, kanskje spesielt på dramafronten.

Den siste tida har vi fått servert serier som «Frikjent», «Mammon», «Okkupert» og ungdomsserien «Skam», som alle har fanget publikum på hver sin måte.

Arbeiderpartiet ønsker nå flere serier som dette.

Vil tilrettelegge - Vi må satse mer på norske dramaserier. Vi ser at norsk drama får oppmerksomhet internasjonalt og må tilrettelegge for mer satsing på dette området, sier Anette Trettebergstuen (Ap), i kultur og familiekomiteen på Stortinget.

Arbeiderpartiet fremmer nå et forslag om økt satsing på norske tv-serier og etterspør handling fra regjeringen. Med dette forslaget håper de på fler produksjoner som «Mammon», «Frikjent» og «Skam».

- For å satse på TV er det flere områder man må se på. Vi må få på plass en et medfinansieringsansvar fra aktører som tjener penger på formidling av audiovisuelt innhold. Etterhåndsstøtte for film må omlegges og intensivordningen må videreutvikles og legges inn under næringsdepartementet, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Hun mener det er på tide at regjeringen prioriterer dette.

- Vi er ivrige etter å komme i gang med dette, men savner konkrete tiltak fra regjeringens side.

NRK-serien «Skam» er blant seriene som har tatt landet med storm den siste tiden. I helga stakk gjengen bak serien av med hele tre priser under utdelingen av Gullruten.

Først knuste «Skam» konkurrentene, deriblant «Unge Lovende» og «Petter Uteligger», i kategorien Beste nye programserie. Så vant de for Beste TV-drama. Deretter tok de like greit prisen for Årets Nyskapning, også.

- Har økt Statssekretær i Kulturdepartementet, Bård Folke Fredriksen, minner om at regjeringen har økt tilskuddet til slike produksjoner og påpeker at norske serier de siste åra har gjort seg bemerka både nasjonalt og i utlandet.

Han mener at det allerede satses på tilskudd til tv-drama.

- Regjeringen har økt satsingen på tv-serier de siste åra. Norsk filminstitutts tilskudd til tv-drama har blitt markant hevet de siste åra fra 5 prosent i 2010 til 13 prosent i 2015, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Diskutere med aktører Videre forteller statssekretæren at de fleste europeiske land jobber for at de som tjener penger på å formidle film skal bidra til å finansiere ny filmproduksjon.

- Vi må diskutere med alle involverte aktører hvordan dette best kan løses, slik at det skapes gode digitale forretningsmodeller for produksjon av norsk film. Arbeidet ble igangsatt i forbindelse med filmmeldingen og pågår fortsatt. Regjeringen følger utviklingen nøye, og jeg venter på gode initiativ fra bransjene som er en del av næringskjeden, forklarer han.

Fredriksen påpeker at kulturminister Linda Helleland (H) nylig har diskutert denne utfordringen med kolleger i Nordisk Ministerråd.
 
- Våre land er hver for seg små markeder. Det er vanskelig å bygge forretningsmodeller som er regningssvarende for bare nasjonalt innhold. Kanskje kan det her være fruktbart å se nærmere på et nordisk samarbeid. De nordiske ministerne er enige om at det ikke er statens, men bransjens eget ansvar å sørge for å utvikle de gode forretningsmodellene. Hovedsaken er at nordiske filmer og serier finner veien til et publikum som ønsker disse produktene og som er villige til å betale for dem.