VIL VITE PRISEN: Arbeiderpartiet krever at leieprisen for Den Norske Opera og Ballett blir offentliggjort, da bygget tidligere i sommer ble leid ut til en privat bryllupsfest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL VITE PRISEN: Arbeiderpartiet krever at leieprisen for Den Norske Opera og Ballett blir offentliggjort, da bygget tidligere i sommer ble leid ut til en privat bryllupsfest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Arbeiderpartiet reagerer sterkt på hemmelighold av utleiepriser ved Operaen

Krever svar fra Kulturministeren. 

(Dagbladet): Det har blitt heftig debatt om utleie av norske offentlige bygg etter at Den Norske Opera og Ballett i juli stengte dørene for publikum, og leide ut lokaler til en privat bryllupsfest.

Flere har reagert på at at Operaen nekter å opplyse om utleiesummen.

- Operaen eies av det offentlige og driftes av offentlige midler, altså skattebetalernes penger. Alle kostnader og inntekter knyttet til virksomheten skal offentligheten ha innsyn i, sa offentlighetsekspert Gunnar Bodahl-Johansen til Dagbladet i juli.

Arbeiderpartiet reagerer

Kun brudeparet og deres venner hadde tilgang til bygget og taket fra kl. 7 den 2. juli til kl. 5 den 3. juli.

Tirsdag denne uka opplyste Riksrevisjonen om at de betalte 340 506 kroner for fem timers leie av hovedscenen og foajeen i Operaen 17. juni. Mens Operaen fortsatt ikke vil offentliggjøre utleieprisen for bryllupet i juli.

Nå reagerer Arbeiderpartiet og krever at prisen offentliggjøres.

- Operaen er felleskapets eie. Jeg har full forståelse for, og det er riktig, at de vil få inn penger ved å åpne for private arrangement. Det jeg reagerer på er at hele Operaen var stengt av, også taket, som er noe av det flotteste med Operaen og brukes av alle, sier Familie- og kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, til Dagbladet.

- En så stor offentlig institusjon må ha legitimitet, og at Operaen stenges av fordi å private penger har kjøpt den, bidrar ikke til å legitimitet. Jeg reagerer på dette hemmeligholdet. Det skaper spekulasjoner, og er ikke bra for operaens rennommé, sier hun.

Vil stille spørsmål til kulturministeren

Trettebergstuen sier at Arbeiderpartiet vil stillet et formelt spørsmål til Kulturminister Linda Hofstad Helleland ( H ), og kreve at prisen på utleien må offentliggjøres.

- Vi har forsøkt å stille spørsmål via pressen, og skal ta dette opp med Kulturministeren så fort vi kan. Det trengs en politisk føring for hva som er akseptabelt, og ikke, for offentlige aktører i søken på private penger, sier Trettebergstuen.

Dagbladet har vært i kontakt med Kulturdepartementet, og i en mail til Dagbladet sier statssekretær Bård Folke Fredriksen følgende;

«Det må være opp til den enkelte institusjon å lage retningslinjer om utleie av kulturhus. Juli er en tid på året der det er lav aktivitet i Operaen og flere andre kulturhus. At lokaler leies ut på tidspunkter med liten kunstnerisk aktivitet er uproblematisk, og er med på å skaffe inntekter som kommer den kunstneriske virksomheten til gode. Departementet vil imidlertid i høst ta opp spørsmålet om fremtidig eksklusiv utleie og stengning av operataket med Den norske Opera som en del av eierdialogen.»