FÅR IKKE LEKE: Rasmus Hansson (t.h.) og MDG fikk være med på et felles rødgrønt utspill i april i år om én time gym hver dag i skolen. Nå får de ikke være med som samarbeidsparti etter valget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR IKKE LEKE: Rasmus Hansson (t.h.) og MDG fikk være med på et felles rødgrønt utspill i april i år om én time gym hver dag i skolen. Nå får de ikke være med som samarbeidsparti etter valget. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Valgkampen 2017:

Arbeiderpartiet skviser MDG

MDG har lansert to ultimatum foran valget i høst. Nå bruker Arbeiderpartiet begge to i et forsøk på å spille miljøpartiet ut over sidelinjen.

Kommentar

Det virket som det kom som lyn fra klar himmel. Eller som en plutselig frigjørende tanke etter en av Jonas Gahr Støres forfriskende dupper på valgkampbussen som nå kjører rundt på Vestlandet: Arbeiderpartiet avviser regjeringssamarbeid med både Rødt (R) og Miljøpartiet de grønne (MDG).

For dette kom jo faktisk ganske overraskende. Støre har tidligere villet holde alle muligheter åpne. Hva har skjedd?

Arbeiderpartiet sitter i byråd sammen med MDG i Oslo. Selv om dieselforbud, kamp mot utvidelse av E18 og fjerning av parkeringsplasser i sentrum jevnlig blir utsatt for kritikk og brukes som politisk vitsemateriale i sosiale medier, er stemningen mellom de to partiene i hovedstaden god.

Det er ikke samarbeidsproblemer eller for stor politisk avstand i Oslo som ligger bak Støres utspill. I alle fall ikke når det gjelder MDG. For Rødt sin del, kan nok dette være tilfellet. Partiet har kampen mot «velferdsprofitører» som sin mest profilerte sak, og har stilt krav om ingen nye private kommersielle barnehager eller sykehjem i Oslo som forutsetning for samarbeid med byrådet. Dette er en politikk som er mer trøblete for Ap lokalt, og særlig vanskelig å godta på nasjonalt plan.

Men det er ikke et plutselig innfall fra Støre som er bakgrunnen for at god stemning på lokal pub mellom Ap og MDG, blir til surt uvennskap på veien til den rikspolitiske arenaen.

Det er to ultimatum fra MDG som gjør at Ap kan velge denne strategien nå.

Ultimatum 1: MDG har strammet til oljepolitikken sin. Egentlig ganske minimalt. Fra forrige landsmøtevedtak for fire år siden, hvor de ville fase ut norsk oljevirksomhet i løpet av 20 år. Til i år, hvor de mener at de samme skal skje i løpet av 15 år. Det er i praksis en innstramming på ett år. Partiet har i flere kronikker i landets aviser gjort rede for hvordan det kan skje rent praktisk. Allerede utbygde felt bør drives så lenge det er økonomisk lønnsomt, sier de blant annet.

Men så har de også servert et ultimatum. De vil ikke støtte en regjering som setter i gang ny oljeleting på norsk sokkel. Det er en naturlig følge av ønsket om å fase ut oljevirksomheten i løpet av femten år. Men formulert som et eksplisitt ultimatum er det som å helle bensin i øynene på fagbevegelsen og (dermed) Arbeiderpartiet. Ultimatumet mot oljeleting er også begrunnelsen Arbeiderpartiet bruker når de forklarer hvorfor et samarbeid med MDG vil være umulig.

Ultimatum 2: MDG har for lengst gjort det klart at de ikke vil støtte en regjering der Frp er med. Når Arbeiderpartiet nå sier det samme om MDG, sitter de grønne igjen uten noen realistiske regjeringsprosjekter å hekte seg på.

Det er et problem for MDG. Partiet har vært på stigende form i løpet av sommeren. I gjennomsnittet av meningsmålinger i juli ligger de nå akkurat på sperregrensen, på fire prosent. Det ville gitt sju mandater på Stortinget, ifølge nettstedet pollofpolls. Et parti uten muligheter for regjeringssamarbeid vil oppleves som en «bortkastet» stemme for mange. Arbeiderpartiet håper antakelig at det er tilstrekkelig mange som tenker slik til at det hindrer MDG fra å komme over sperregrensen, og dermed inn med en stor partigruppe og større forhandlingsmakt.

Arbeiderpartiet kunne sikkert fint ha samarbeidet med MDG etter valget, og kanskje blir de tilslutt nødt til det i en eller annen form dersom MDG likevel skulle komme på vippen.

De store partiene har uansett som regel interesse av å gjøre jokerne i midten mindre. Ap lot ikke denne muligheten til en knipetangmanøver gå fra seg.