Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Sosial kontroll:

Arbeiderpartiet slår inn åpne dører

Ikke undergrav det som er gjort i kampen mot sosial kontroll og tvangsekteskap!

HJELP 

FINNES: Det som flere politikere fra Arbeiderpartiet har kommunisert de siste månedene, kan ta fra ungdommer som opplever vold, trusler og sosial kontroll håp om at det finnes hjelp, skriver Guro Angell Gimse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HJELP FINNES: Det som flere politikere fra Arbeiderpartiet har kommunisert de siste månedene, kan ta fra ungdommer som opplever vold, trusler og sosial kontroll håp om at det finnes hjelp, skriver Guro Angell Gimse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er tema vi må fortsette å snakke om i tiden framover. Samtidig må vi anerkjenne at mye er gjort med lovverk og tiltak over flere år.

Arbeiderpartiet har de siste månedene gitt inntrykk av at det foreligger store mangler i tiltak og lovverk innen dette området. Nå foreslår de endringer i lov om tvangsekteskap som i realiteten er å slå inn åpne dører.

Det er farlig å skape inntrykk av at ingenting fungerer. Det usynliggjør det som er gjort og gir inntrykk av at det ikke er hjelp å få.

Anja Bredahl, forsker på etniske minoriteter, tvangsekteskap og vold i nære relasjoner, påpekte under en konferanse rett før jul at vi ikke er i startgropa i arbeidet mot æresvold og sosial kontroll.

Hun gikk i rette med myter som: Ingen politiker tørr å snakke om dette, ingen gjør noe, straffeloven fungerer ikke, tiltak nytter ikke, handlingsplanen har ingen konkrete tiltak og dette er et nytt og vanskelig tema.

Bredahl fortalte at et modent fagfelt er bygd opp rundt dette over tid.

Jeg har selv jobbet med feltet over mange år, både som familievoldskoordinator i politiet og som prosjektleder i konfliktrådets dialogprosjekt «Et spørsmål om ære?», og opplever at utsatte for æresvold, i det store og det hele, får god hjelp og støtte når de oppsøker hjelp.

Det har skjedd store endringer i lovverket, som har styrket utsattes rettigheter. Norge var tidlig ute med å ha egen straffebestemmelse om tvangsekteskap og barneekteskap.

Når Arbeiderpartiet kritiserer regjeringen for unnfallenhet og vil endre loven, så har de ikke fulgt med i timen. Det vi derimot må se på er reguleringer av utenomrettslige og religiøst inngåtte vigsler samt innstramminger i ekteskapsloven for å bekjempe barneekteskap.

For øvrig er vi verdensledende på lovverk som skal beskytte offer for æresrelatert vold, og vi har hatt handlingsplaner siden 1998. Når det gjelder lov mot tvangsekteskap så dekker denne i dag ekteskap inngått ved psykisk press. Tiltaksiveren i Arbeiderpartiet er til ingen nytte.

Det som flere politikere fra Arbeiderpartiet har kommunisert de siste månedene, kan ta fra ungdommer som opplever vold, trusler og sosial kontroll håp om at det finnes hjelp. Det finnes hjelp og mange gode tiltak!

Selv om vi må jobbe for å forbedre systemet, har vi allerede et avansert apparat på plass. Ikke undergrav det!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!