DEBATT

Debatt: Privatisering av norsk næringsliv

Arbeiderpartiet synes bare det er greit å selge statlig virksomhet når de selv er i regjering

Knut Storberget sier han vil bygge landet, ikke selge det. Men da Arbeiderpartiet var i regjering gjennomførte de flere større salg av statlig virksomhet.

Greit med salg: Underlig at Knut Storberget (bildet) og Arbeiderpartiet synes det er greit å selge statlig virksomhet når de selv bekler regjeringskontorene, men bare da, skriver innleggsforfatterne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Greit med salg: Underlig at Knut Storberget (bildet) og Arbeiderpartiet synes det er greit å selge statlig virksomhet når de selv bekler regjeringskontorene, men bare da, skriver innleggsforfatterne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Under overskriften «Bygg landet, ikke selg det» i Dagbladets papiravis 19. oktober skriver Arbeiderpartiets Knut Storberget at dagens regjering presser på for å selge våre naturressurser. Det er ikke riktig. Høyre vil ikke selge våre naturressurser. Verdiskapingen av disse skal komme fellesskapet til gode, der er vi alle enige.

Vi er imidlertid ikke enig i at det er likhetstegn mellom nasjonal styring og statlig eierskap, slik Storberget ser ut til å mene. Høyre er mer positiv til rollen private kan spille enn det Arbeiderpartiet er. Vi vet fra tidligere delprivatiseringer at internasjonalisering sammen med private eiere kan tjene fellesskapet.

Det er Statoil og Telenor, to selskaper som ble delprivatisert under Jens Stoltenbergs første regjering i 2001, gode eksempler på. Telenor gikk fra å være et selskap med to millioner kunder til å bli et selskap med 200 millioner kunder. Dette har skapt store verdier for Norge og ville neppe vært mulig å gjøre som helstatlig selskap.

Storberget kommer med en rekke unøyaktigheter i sitt innlegg, særlig knyttet til skog. For det første må det slås fast at privat eie er regelen, ikke unntaket, innen skognæringen. Regjeringen har utredet salg av Statskog, men det er et år siden vi slo fast at salg ikke er aktuelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer