Debatt: Privatisering av norsk næringsliv

Arbeiderpartiet synes bare det er greit å selge statlig virksomhet når de selv er i regjering

Knut Storberget sier han vil bygge landet, ikke selge det. Men da Arbeiderpartiet var i regjering gjennomførte de flere større salg av statlig virksomhet.

Greit med salg: Underlig at Knut Storberget (bildet) og Arbeiderpartiet synes det er greit å selge statlig virksomhet når de selv bekler regjeringskontorene, men bare da, skriver innleggsforfatterne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Greit med salg: Underlig at Knut Storberget (bildet) og Arbeiderpartiet synes det er greit å selge statlig virksomhet når de selv bekler regjeringskontorene, men bare da, skriver innleggsforfatterne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer
Meninger

Under overskriften «Bygg landet, ikke selg det» i Dagbladets papiravis 19. oktober skriver Arbeiderpartiets Knut Storberget at dagens regjering presser på for å selge våre naturressurser. Det er ikke riktig. Høyre vil ikke selge våre naturressurser. Verdiskapingen av disse skal komme fellesskapet til gode, der er vi alle enige.

Gunnar Gundersen, næringspolitisk talsperson, Høyre
.
Gunnar Gundersen, næringspolitisk talsperson, Høyre .

Vis mer

Vi er imidlertid ikke enig i at det er likhetstegn mellom nasjonal styring og statlig eierskap, slik Storberget ser ut til å mene. Høyre er mer positiv til rollen private kan spille enn det Arbeiderpartiet er. Vi vet fra tidligere delprivatiseringer at internasjonalisering sammen med private eiere kan tjene fellesskapet.

Det er Statoil og Telenor, to selskaper som ble delprivatisert under Jens Stoltenbergs første regjering i 2001, gode eksempler på. Telenor gikk fra å være et selskap med to millioner kunder til å bli et selskap med 200 millioner kunder. Dette har skapt store verdier for Norge og ville neppe vært mulig å gjøre som helstatlig selskap.

Nikolai Astrup, parlamentarisk 
nestleder, Høyre.
Nikolai Astrup, parlamentarisk nestleder, Høyre.

Vis mer

Storberget kommer med en rekke unøyaktigheter i sitt innlegg, særlig knyttet til skog. For det første må det slås fast at privat eie er regelen, ikke unntaket, innen skognæringen. Regjeringen har utredet salg av Statskog, men det er et år siden vi slo fast at salg ikke er aktuelt.

Arronderingssalget er riktignok noe større enn det den rødgrønne regjeringen iverksatte. Det skjer på Statskogs eget initiativ, fordi selskapet vurderte at det vil gi en bedre driftsstruktur på skogen. Resultatet er interessant: Cirka 80 prosent er solgt til private eller kommuneskog som er hjemmehørende i den kommunen skogen ligger.

At privatpersoner eller kommuner skal være dårligere eiere enn staten er vi ikke enige i. Gjennom salg er forvaltningen av denne viktige naturressursen flyttet ut lokalt. Det mener Høyre er bra.

Storberget sier han vil bygge landet, ikke selge det. Arbeiderpartiet i regjering gjennomførte flere større salg av statlig virksomhet. Statoil og Telenor er nevnt, skogsalg fra Statskog like så. Og med Trond Giske som næringsminister ble SAS og en rekke andre statseide selskaper satt på salgsblokka. Og Giske solgte fiskefôrprodusenten Ewos ut av landet, som bare to år senere ble videresolgt for mer en det dobbelte.

Mange av disse grepene var vi enige i. Det underlige er at Storberget og Arbeiderpartiet synes det er greit å selge statlig virksomhet når de selv bekler regjeringskontorene, men bare da.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.