Grønne valg: Arbeiderpartiet vil gjøre det enklere å ta grønne valg, skriver Tone Tellevik Dahl. Foto: Privat.
Grønne valg: Arbeiderpartiet vil gjøre det enklere å ta grønne valg, skriver Tone Tellevik Dahl. Foto: Privat.Vis mer

Arbeiderpartiet vil at Oslo skal bane vei i den store klimadugnaden

Det mest klimavennlige du kan gjøre, er å bruke stemmeretten til høsten, og stemme ut de partiene og det alternativet som ikke tar klimatrusselen på alvor.

Meninger

Store oppgaver skal løses for framtidens bærekraftige storbyer. Griper vi muligheten, vil storbyene bli en viktig del av løsningen på klimaproblemet. Mye må politikerne legge til rette for, men hver enkelt av oss betyr vel så mye for hvordan klimakrisen skal løses. Det skjer gjennom store og små valg vi gjør i hverdagen.

Med 200 000 nye innbyggere de neste 20 årene må vi forme byens arealer på en smart og grønn måte. Arbeiderpartiet vil at Oslo skal bane vei i den store klimadugnaden for at byen ikke bare skal være klimanøytral, men gå i pluss. Da trenger vi din hjelp.

Det enkleste du som innbygger kan gjøre, er å se etter miljømerkede produkter og velge de grønneste alternativene i butikken. I løpet av ett år har en gjennomsnittlig husstand et forbruk på over 440 000 kroner. Jo grønnere vi handler, jo mer presser vi leverandørene til å tilby oss miljøriktige varer.

Velger du miljømerkede produkter, unngår du også de mest miljøfarlige. Ofte trenger vi imidlertid varer hvor det ikke finnes miljøriktige alternativer. To ting å være oppmerksom på er mikroplast og kjemikalier. Mikroplast ødelegger havene våre, mens kjemikalier i sminke og tekstiler ødelegger både helsa og miljøet vårt. Jo mer vi bruker av farlige stoffer, jo større mengder kommer ut i miljøet vårt. Det finnes gratis app-løsninger som enkelt lar deg scanne en vare og som viser deg hva den inneholder.

Kostholdet vårt har en direkte innvirkning på klimakrisen. For eksempel vil det for hver kilo med biff gå med 20 000 liter vann. Det sier noe om hvor ressurs- og energikrevende kjøttproduksjon er. Tenk over hva du spiser, kjøp kortreist mat, spis litt mindre kjøtt, og velg heller fisk og grønt. Det er både sunt og godt.

Når det er ferie unner vi oss gjerne litt ekstra. Det skal vi fortsette med, men det er mange positive opplevelser innen kort rekkevidde fra der vi allerede bor. Mange har satt seg en kvote på hvor mange flyreiser de skal ta til utlandet hvert år. Ettersom flyreisene har blitt rimeligere med årene, er det dessverre altfor attraktivt å velge fly. Kjør derfor tog når du kan, og bruk muskelkraft fremfor fossilt brensel. Det er bra for helsa, klimaet og nærmiljøet vårt.

Luftkvalitet har en direkte effekt på folkehelsen, spesielt til barn og eldre. Transport er en vesentlig kilde til utslipp av klimagasser. Det handler om å velge alternativer når det lar seg gjøre, og at den neste bilen gjerne kan være en elbil eller en hybridbil. Undersøk i hvert fall muligheten, det kan være bra både for lommeboka og luftkvaliteten. Hver dag puster vi inn over 10 000 liter luft, la oss ikke forurense lufta mer enn vi må. Osloluften er allerede så giftig at det er en direkte trussel mot folk med nedsatt helse.

Vi har etter hvert fått gode løsninger for gjenvinning av avfall, men fortsatt er det mye som kastes unødvendig. Alt du tenker på som søppel, er faktisk avfall som i nesten alle tilfeller kan gjenbrukes eller resirkuleres. Om lag halvparten av alle materialer som kan gjenvinnes i Oslo, går i dag på dynga eller til forbrenning. Vi må se på avfall som del av et kretsløp, som ikke kastes som søppel, men en råvare for energi og nye produkter. Visjonen er null søppel. Det kan vi få til med ombruk og gjenbruk.

Vår livsstil har stor betydning for hvilke fotavtrykk du etterlater deg i byen og på kloden vår. Velg kvalitet, eller kjøp brukt og unngå bruk og kast. Retro er ikke bare for hipstere, retro er møbler og andre produkter som har høy kvalitet - derfor kan de fortsatt brukes.
Finn ut hvordan det kan bli mer energieffektivt hjemme. Sjekk ut støtteordningene fra Enova og Klimafondet, og regn ut hvor mye du kan spare på å utfase en gammel oljefyr, eller hva du sparer på å få en mer energieffektiv bolig. Penger spart er penger tjent, og energieffektivisering tjener både klima og lommebok.

Støtt organisasjoner som jobber for miljø, for dyreliv eller for bevaring av grønne friarealer. Jo flere medlemmer miljøorganisasjonene har, jo mer makt og innflytelse får de. Snakk om hva det betyr å være miljøvennlig rundt middagsbordet, med naboen eller med tilfeldige på trikken - når alle klager på hvor trangt det er.

Sist, men ikke minst: Stem på det partiet du mener er best egnet til å lede byutviklingen på en grønn og smart måte. Det mest klimavennlige du kan gjøre, er å bruke stemmeretten til høsten, og stemme ut de partiene og det alternativet som ikke tar klimatrusselen på alvor. Det betyr at du må stemme på de partiene som både har viljen, evnen og planen for hvordan vi skal bli enda grønnere og smartere.

Arbeiderpartiet ønsker et grønt skifte. Vi vil at det skal bli enklere å ta grønne valg. Både for deg som person og for aktører i byen. Gjør du din del av jobben, skal vi gjøre vår. Godt grønt valg!

Dette innlegget er publisert under vår nye seksjon for lokale meninger. Her kan du lese flere innlegg, eller skrive til oss.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.