Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Private i barnevernet:

Arbeiderpartiets barnevernsforvirring

Arbeiderpartiet ønsker nå å avvikle alle private barnevernstjenester. Det er stikk i strid med hva de mente da de satt i regjering.

TETT PÅ RØDT OG SV: Arbeiderpartiet legger seg tett opp til SV og Rødt med sitt ønske om å avprivatisere leverandører, enten det gjelder sykehjem, barnehager, helsetjenester eller barnevern. Det går bare ut over brukerne når vi da mister kompetanse, innovasjon og konkurranse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen
TETT PÅ RØDT OG SV: Arbeiderpartiet legger seg tett opp til SV og Rødt med sitt ønske om å avprivatisere leverandører, enten det gjelder sykehjem, barnehager, helsetjenester eller barnevern. Det går bare ut over brukerne når vi da mister kompetanse, innovasjon og konkurranse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Meninger

Arbeiderpartiet har igjen snudd helt rundt i en viktig sak. Tidligere mente de at det var positivt at det kommunale og statlige barnevernet kunne benytte private aktører, både ideelle og kommersielle.

Nå er dette plutselig helt uholdbart og må forbys. Det spiller visst ingen rolle at de private barnevernsaktørene har levert gode tjenester siden 1991.

Alle barn i Norge skal vernes mot omsorgssvikt og overgrep. Barn som sviktes, skal sikres omsorg og beskyttelse. Barnevernets tjenester skal organiseres slik at barna og deres omsorgspersoner får tidlig hjelp og oppfølging. Barnevernet skal forebygge omsorgssvikt og sette inn flere tiltak dersom det blir nødvendig.

Det stilles nøyaktig samme krav til de private institusjonene som til de statlige. Fylkesmannen fører tilsyn med at alle institusjoner oppfyller kravene i barnevernloven.

De private tjenestene består omtrent 2800 årsverk og de ulike aktørene har gjennom mange år opparbeidet seg stor kompetanse. Denne forsvinner dersom man utestenger de private.

Det er et tankekors at den rødgrønne regjeringen selv økte andelen private barnevernsaktører. Det var en vekst av private fosterhjem på 97 prosent fra 2010 til 2013. Til sammenligning var veksten med Høyre i regjering 25 prosent mellom 2013 og 2017. Arbeiderpartiet hadde også en vekst når det gjelder private institusjoner på 7 prosent fra 2010 til 2013.

Det er ingenting som tyder på at det er noen systematiske kvalitetsforskjeller mellom offentlige, ideelle og kommersielle institusjonstiltak. Dette gjelder også tiltak og tjenester tilbudt av henholdsvis ideelle og kommersielle aktører ellers i barnevernet.

Et eventuelt forbud mot bruk av kommersielle aktører kan derfor ikke begrunnes med at kvaliteten ikke er bra nok. Et forbud reduserer bare aktørmangfoldet i barnevernet, og det er derfor vanskelig å se hvilken gevinst dette forslaget vil gi.

Jeg registrerer enkeltes bekymring rundt private barnevernstjenester. Vi må være sikre på at private aktører brukes på en måte som er i tråd med barnas beste, og bidrar til effektiv ressursbruk.

Det er en selvfølge at vi skal følge med på kvalitet og bruk av penger også blant private leverandører. Familie- og likestillingsministeren har også nylig varslet en gjennomgang knyttet til utbytte for de kommersielle aktørene.

Dersom man plutselig skulle forby private aktører vil det gå ut over barna. Det vil skape usikkerhet for både ansatte og barna som er på sitt mest sårbare.

Vi trenger et mangfold av typer tjenester slik at kommunene har flere aktører med ulike tilbud å velge i. Regjeringspartiene mener at reglene åpner for å sikre en viss andel av ideelle leverandører som selger fosterhjemstjenester.

Arbeiderpartiet legger seg tett opp til SV og Rødt med sitt ønske om å avprivatisere leverandører, enten det gjelder sykehjem, barnehager, helsetjenester eller barnevern. Det går bare ut over brukerne når vi da mister kompetanse, innovasjon og konkurranse.

Jeg føler meg ikke helt overbevist om det er slik Arbeiderpartiets velgere egentlig vil ha det.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media