DEBATT

Landbrukspolitikk:

Arbeiderpartiets dyre løfte til bøndene

Skal bøndene være Aps viktigste prioritering fremover?

DYR POLITIKK: Regningen får vi, enten som skattebetalere som skal finansiere økte subsidier, eller som forbrukere, som får dyrere mat i butikken, skriver Haakon Riekeles. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DYR POLITIKK: Regningen får vi, enten som skattebetalere som skal finansiere økte subsidier, eller som forbrukere, som får dyrere mat i butikken, skriver Haakon Riekeles. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Korrigert: Det ble opprinnelig publisert en forkortet utgave av dette innlegget.

Det står ikke i noen uttalelse, partiprogram eller pressemelding, de kommer ikke til å snakke om det under valgkampen, de vet det kanskje ikke engang selv, men i løpet av våren har Arbeiderpartiet avslørt hva som kommer til å være et av partiets mest prioriterte satsinger i neste stortingsperiode: Økte overføringer til bøndene. Denne ubevisste og unødvendige prioriteringen er nok et eksempel på at Arbeiderpartiet ikke setter ansvarlig økonomisk politikk like høyt som før.

For å forklare hvorfor økte overføringer til bøndene blir et av Arbeiderpartiet dyreste løfter i neste periode, er det nødvendig å starte med årets jordbruksoppgjør. Der mente Ap at bøndene hadde krav på en lik inntektsvekst i kroner som resten av befolkningen. Det høres jo i utgangspunktet rimelig ut, og Ap har nå presentert dette nærmest som et ufravikelig prinsipp i landbrukspolitikken. Regnestykket for årets oppgjør er at SSB spår en lønnsvekst i snitt i 2018 på 3,1 prosent, som tilsvarer litt over 16 000 kroner for en gjennomsnittslønn på 530 000 kroner. Basert på at det er omtrent 44 000 årsverk i jordbruket, kom opposisjonen frem til at bøndene måtte få minst 790 mill. kroner i oppgjøret.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer