LEDER

Arbeiderpartiets fallende kurve

Også venstre side i politikken rammes nå kraftig av fragmentering. Det betyr trolig at Arbeiderpartiet må la seg smitte av den «solbergske parlamentarismen».

SAMME BÅT:.
Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg under spørretimen i Stortinget Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SAMME BÅT:. Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg under spørretimen i Stortinget Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

IPSOS' nye meningsmåling for Dagbladet, gjengitt i dagens avis, bekrefter den dårlige situasjonen for Arbeiderpartiet foran høstens kommunevalg. I forhold til 2015 er nedgangen på hele 7,7 prosent. Oppslutningen lander dermed på 25,3 prosent. Men samtidig som fallet er stort for storebror på rød side i politikken, holder blokken stand. Disse tallene, og resten av det omfattende materialet i målingen, bekrefter en tydelig trend vi har sett over tid. Også venstre side i politikken rammes nå kraftig av fragmentering. Det betyr trolig at også Arbeiderpartiet må la seg smitte av den «solbergske parlamentarismen», altså ha tålmodighet med å la samarbeidspartier få slingringsmonn i uttalelser og egenmarkeringer, for å gjøre det mulig å holde en stor og sprikende koalisjon samlet.

Å skulle måle seg med det relativt sterke valgresultatet for fire år siden, er vanskelig for Arbeiderpartiet. Det var på et tidspunkt hvor begeistringen rundt partileder Jonas Gahr Støre var stor, og hvor Senterpartiet heller ikke hadde startet sin formidable vekst. Posisjonen Senterpartiet nå har fått blant velgerne er så stor og definert, at det er vanskelig å se hvordan Arbeiderpartiet - Støre eller ikke Støre - skal kunne hamle opp med den. I alle fall på kort sikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer