<strong>SAMME BÅT:</strong>.
Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg under spørretimen i Stortinget Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SAMME BÅT:. Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg under spørretimen i Stortinget Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Arbeiderpartiets fallende kurve

Også venstre side i politikken rammes nå kraftig av fragmentering. Det betyr trolig at Arbeiderpartiet må la seg smitte av den «solbergske parlamentarismen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

IPSOS' nye meningsmåling for Dagbladet, gjengitt i dagens avis, bekrefter den dårlige situasjonen for Arbeiderpartiet foran høstens kommunevalg. I forhold til 2015 er nedgangen på hele 7,7 prosent. Oppslutningen lander dermed på 25,3 prosent. Men samtidig som fallet er stort for storebror på rød side i politikken, holder blokken stand. Disse tallene, og resten av det omfattende materialet i målingen, bekrefter en tydelig trend vi har sett over tid. Også venstre side i politikken rammes nå kraftig av fragmentering. Det betyr trolig at også Arbeiderpartiet må la seg smitte av den «solbergske parlamentarismen», altså ha tålmodighet med å la samarbeidspartier få slingringsmonn i uttalelser og egenmarkeringer, for å gjøre det mulig å holde en stor og sprikende koalisjon samlet.

Å skulle måle seg med det relativt sterke valgresultatet for fire år siden, er vanskelig for Arbeiderpartiet. Det var på et tidspunkt hvor begeistringen rundt partileder Jonas Gahr Støre var stor, og hvor Senterpartiet heller ikke hadde startet sin formidable vekst. Posisjonen Senterpartiet nå har fått blant velgerne er så stor og definert, at det er vanskelig å se hvordan Arbeiderpartiet - Støre eller ikke Støre - skal kunne hamle opp med den. I alle fall på kort sikt.

Vi kan se på utviklingen i Troms og Finnmark som et eksempel. En måling fra InFact for NRK, Nordlys og iFinnmark viser at Senterpartiet nå er største parti i nord. Det ligger knapt noen realisme i at Arbeiderpartiet skal kunne gjenvinne dominansen her i overskuelig framtid. Det er eventuelt ikke før de to partiene kommer til makta, og Senterpartiet må innfri alle forventningene partiet har skapt i distriktene.

DANSER: Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen danset så å si paraden lang. Video: Kristoffer Løkås / Jonas Jørstad Vis mer

Det er fristende å se til Danmark og hvordan Socialdemokratene sikret seg medvind og dermed makt etter valget tidligere i juni. Den nyslåtte statsministeren, Mette Fredriksen, gikk tilbake i oppslutning, men ble likevel valgets vinner. Suksessoppskriften er altså ikke nødvendigvis høyere oppslutning, men å posisjonere deg slik at du framstår som en troverdig leder av en koalisjon eller blokk. Hvis vi holder valget av politiske saker utenfor, er det opplagt at Arbeiderpartiet er nødt til å velge en tilsvarende strategi.

I Oslo vil byrådsleder Raymond Johansen kunne møte denne situasjonen ganske akutt etter valget. Ap deler fra før mye av scenen med MDG, SV og støttepartiet Rødt i Oslo. Får denne siden flertall etter valget, vil Ap trolig miste enda mer styrke i forhold til samarbeidspartnerne. Å vinne autoritet i et mer likeverdig samarbeid, har vært Erna Solbergs oppskrift de siste seks årene. Arbeiderpartiet må trolig dyrke mer av det samme framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer