Debatt: Innvandring

Arbeiderpartiets innvandringsbløff

Selv om retorikk er viktig, er handling enda viktigere.

«AP VINGLER»: Jon Engen-Helgheim mener Ap vingler og framstår som uklare i innvandringspolitikken. Her er han på rundtur i Mjølnerparken i København sammen med Sylvi Listhaug i mars. Området sliter med sosiale problemer og ungdomskriminalitet. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
«AP VINGLER»: Jon Engen-Helgheim mener Ap vingler og framstår som uklare i innvandringspolitikken. Her er han på rundtur i Mjølnerparken i København sammen med Sylvi Listhaug i mars. Området sliter med sosiale problemer og ungdomskriminalitet. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer
Meninger

I Dagbladets leder 9. april hevdes det at Ap's innvandringspolitikk har «beveget seg i mer restriktiv retning» etter helgens landsmøte. Sannheten er derimot at AP vingler og framstår som uklare.

Dagbladet hevder at enkelte forsøker å skape forvirring om Ap's innvandringspolitikk er streng eller ikke, fordi landsmøtet endret beskrivelsen av partiets politikk, fra «streng» til «konsekvent». Men som Dagbladet selv erkjenner, så betyr retorikken i innvandringspolitikk svært mye. Retorikken sender ut signaler til asylsøkere om hvor restriktiv asylpolitikken er i Norge. Vi husker alle hva som skjedde i 2015, da over 30 000 flyktninger kom til Norge etter at Støre kort tid i forveien hadde ønsket 10 000 velkommen.

Under Ap's landsmøte ble partiet pepret med forslag om å myke opp innvandringspolitikken. Styrelederen i Kvinesdal Arbeiderparti, Ahmed Lindov, var en av initiativtakerne til forslaget om å endre ordlyden i partiets innvandringspolitikk. Lindov sa til Dagbladet 6. april at endringen i setningen er viktig, fordi den utgjør grunnlaget for Ap's neste partiprogram.

Men selv om retorikk er viktig, er handling enda viktigere. I Ap's vedtatte migrasjonsplattform er det i realiteten lite nytt. Det meste er kopi av allerede gjennomført politikk. Når landsmøtet i tillegg vedtok at de ikke lenger skal kalle innvandringspolitikken streng, er dette et tydelig signal på hvor partiet egentlig vil. Det er urovekkende at flertallet av Ap's tillitsvalgte, ser ut til å ha SV og Rødt som forbilder i innvandringspolitikken. Her er Ap's tillitsvalgte nok en gang i utakt med velgerne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.