Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Innvandring og integrering:

Arbeiderpartiets konklusjoner om innvandring er ikke fattet

Vi trenger en åpen debatt om de virkelige problemstillingene.

I FORKANT AV UTVALGSARBEID: Dessverre har de seneste oppslagene og intervjuene med Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsperson gitt et inntrykk av at konklusjonene er tatt før utvalget i det hele tatt har fått lov til å begynne arbeidet, skriver AUF. Her er Masud Gharakhani, Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talperson, på kontoret på Stortinget. Foto: Nina Hansen
I FORKANT AV UTVALGSARBEID: Dessverre har de seneste oppslagene og intervjuene med Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsperson gitt et inntrykk av at konklusjonene er tatt før utvalget i det hele tatt har fått lov til å begynne arbeidet, skriver AUF. Her er Masud Gharakhani, Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talperson, på kontoret på Stortinget. Foto: Nina Hansen Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste tiden har Arbeiderpartiet frontet flere kontroversielle utspill om asyl og innvandring, uten forutgående debatt internt i partiet. Nylig satt Arbeiderpartiet sammen et migrasjonsutvalg for å stake ut en ny kurs for Arbeiderpartiets politikk på innvandring og integrering.

Vi har sett frem til dette arbeidet og gleder oss til mange viktige og tøffe diskusjoner. AUF kommer til å bidra konstruktivt i arbeidet med å lage ny politikk for et mer rettferdig asylsystem, en mer inkluderende integreringspolitikk og en solidarisk bistandspolitikk. Dette er et viktig arbeid som mange medlemmer i partiet har sterke meninger om.

Dessverre har de seneste oppslagene og intervjuene med Arbeiderpartiets nye innvandringspolitiske talsperson gitt et inntrykk av at konklusjonene er tatt før utvalget i det hele tatt har fått lov til å begynne arbeidet. Målet blir vi fortalt at er en strengest mulig politikk, uten at medlemmene i Arbeiderpartiet har fått lov til å diskutere og komme med tilbakemeldinger.

Vi reagerer på at konklusjonene kommer før diskusjonen. En viktig lærdom fra fjorårets valgnederlag er at mange av standpunktene til Arbeiderpartiet var lite forankret blant medlemmene. Vi kan ikke gjøre samme feilen i et politisk område som skaper vanvittig mye engasjement, og som betyr så mye for folk.

Det andre mange i partiet reagerer på er problembeskrivelsen som blir presentert, nemlig at innvandringspolitikken trenger ytterligere innstramning. Sannheten er at etter Tyrkia inngikk avtalen med EU om å lukke grensene mot Europa har få europeiske land mottatt asylsøkere. Derfor blir debatten litt søkt, selv om vi er enige at man hele tiden skal diskutere hvordan vi kan harmonisere lovverket i Europa og skape en mer rettferdig ordning som forhåpentligvis gjør slutt på menneskesmugling og livsfarlige fluktruter.

Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg bør derimot rette mesteparten av oppmerksomheten på integrering, og hvordan vi kan sørge for at enda flere blir en del av fellesskapet vårt.

Selv om norsk integreringshistorie har mange lyspunkt så vet vi at andelen minoritetskvinner som er i arbeid fortsatt er svært lav. De største brukerne av den integreringshemmende kontantstøtta er kvinner med minoritetsbakgrunn. Mange ungdommer på vår alder og som er vokst opp i minoritetsfamilier har ikke den samme friheten som vi har, enten som følge av sosial kontroll eller ulike gammeldagse kulturelle forventninger.

Vi vet at mange høyt utdannede mennesker med minoritetsbakgrunn sliter med å få seg relevant jobb, og i noen tilfeller ikke blir kalt inn til intervju på grunn av navnet sitt. Vi vet at tvangsekteskap og kjønnslemlestelse forekommer i landet vårt.

Alle disse og mange andre utfordringer krever at vi arbeider for å finne gode løsninger for å inkludere og integrere dem i samfunnet. Det er mange krevende spørsmål, men det er Arbeiderpartiets ansvar å tørre å finne svarene.

AUF gleder seg til å bidra i utvalget, men vi forventer at diskusjonene starter med hva vi skal løse og målene våre, ikke at arbeidet handler om å slenge ut forslag uten forankring på hvordan vi kan stramme mest mulig inn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!