STØVETE?  Høyres Familie- og kulturpolitiske fraksjon på Stortinget kaller Arbeiderpartiets kulturpolitikk for "støvete". Bildet er fra et møte om kultur tidligere i høst mellom Arbeiderpartiets politikere og kulturfolk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØVETE? Høyres Familie- og kulturpolitiske fraksjon på Stortinget kaller Arbeiderpartiets kulturpolitikk for "støvete". Bildet er fra et møte om kultur tidligere i høst mellom Arbeiderpartiets politikere og kulturfolk. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Arbeiderpartiets støvete kulturpolitikk

Det har vært stille fra Ap når regjeringen har iverksatt konkrete tiltak, hvilket vi må tolke som at de egentlig er enige med oss.

Meninger

Vi ønsker kulturdebatter velkommen. Etter mange år hvor all kulturpolitikk virket å dreie seg om budsjettstørrelse, er vi også glade for at vi omsider har kunnet løfte prinsipielle kulturpolitiske spørsmål i det offentlige ordskiftet. Da er det forstemmende å se Arbeiderpartiet lange ut med nye angrep etter gammelt mønster slik kritikken lyder fra Anette Trettebergstuen i Dagbladet.

Er dette Ap's offensive kulturpolitikk? Bak noen vage formuleringer om at Arbeiderpartiet er mer «engasjert» og «ambisiøse» enn oss, titter Ap's gamle tro på budsjettøkning og prosentregel fram. At Ap's «ambisiøse» «Kulturløft» har blitt dokumentert å ikke ha gitt ønskede resultater - verken økt produksjon, økte kunstnerlønninger, eller økt kulturbruk - virker allerede glemt etter to år.

Det har vært stille fra Ap når regjeringen har iverksatt konkrete tiltak, hvilket vi må tolke som at de egentlig er enige med oss. Dette gjelder løftet vi har gitt for bibliotekene, reformeringen og styrkingen av Den kulturelle skolesekken. Også terskelen vi senker slik at flere kan delta i idretten uavhengig av foreldreøkonomi eller funksjonsevne, at vi satser på kulturnæring, støtter eksport av litteratur og dataspill, moderniserer åndsverkloven, har innført en gaveforsterkningsordning for kunstmuseene, og har etablert det nye talentsatsingsprogrammet Talent Norge. Alt dette virker Ap å ha vært for, så håper vi de også støtter oss i at vi fjerner instrumentell statlig styring av kunstens innhold og bidrar til at flere kunstnere kan leve av det de skaper.

Ap's nye mediepolitiske utvalg har allerede varslet ønsker om å gå tilbake til delvis feilslåtte filmpolitiske løsninger, med detaljstyring og fastsatte prosentsatser for norske filmer. Trettebergstuen viser at Ap ønsker å skru kulturfeltets klokke tilbake i tid. Dette er ikke engasjement, det er omstillingsvegring!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.