Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Norsk arbeidsliv:

Arbeidsfolk må få tryggheten tilbake

Det koker i deler av norsk arbeidsliv.

BØLGER AV UTRYGGHET: I luften, til sjøs og på skinner dumper regjeringen norske lønns- og arbeidsvilkår, og sender bølger av utrygghet ut i norsk arbeidsliv, skriver Hadia Tajik. Foto: Christian Roth Christensen
BØLGER AV UTRYGGHET: I luften, til sjøs og på skinner dumper regjeringen norske lønns- og arbeidsvilkår, og sender bølger av utrygghet ut i norsk arbeidsliv, skriver Hadia Tajik. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Meninger

Mandag 28. mai gikk jernbanearbeidere ut i streik. Høyre-regjeringen har løpt fra løftet om at jernbanereformen ikke skulle svekke lønnen eller arbeidsvilkårene til de som vasker og vedlikeholder togene. I stedet må de ansatte søke på sine egne jobber – i konkurranse med billigere, uorganisert arbeidskraft.

Heller ikke i luftambulansen legger Høyre-regjeringen opp til at arbeidsfolk får beholde jobbene sine. Piloter har sluttet, og syke på vei til behandling har blitt sittende igjen på bakken. Nå er det også skapt usikkerhet blant flyteknikere, fordi det ikke er bestemt hvor mange som trengs når en ny operatør overtar luftambulansen og hvor verkstedene skal ligge.

Mellom Oslo og Kiel jobber 700 norske ansatte på to Color Line-ferger. Det er kokker, servitører, renholdere og butikkansatte. Også disse står i fare for å miste jobbene fordi regjeringen naivt vil følge rederens ønske om å flagge ut skipene, og sette lønns- og arbeidsvilkår ned på et nivå det ikke går an å leve av i Norge.

«Det nye arbeidslivet», kaller regjeringen dette. Men dette er ikke nytt. Vi har hatt det sånn før. Da kalte vi det et løsarbeidersamfunn.

Vi ser utviklingen når de som ellers ville blitt fast ansatt, nå like gjerne blir midlertidig ansatt. Vi ser det når oppgaver som før ble gjort til anstendige vilkår, nå blir gjort gjennom uanstendig innleie. Og vi ser det når de som før kjempet sammen i lønnsoppgjør, nå må kjempe alene.

I luften, til sjøs og på skinner dumper regjeringen norske lønns- og arbeidsvilkår, og sender bølger av utrygghet ut i norsk arbeidsliv. Også pensjonistene føler utrygghet. For fjerde året på rad svekkes deres kjøpekraft. De går i minus når resten av landet går i pluss.

Det er ikke rart det koker. For vi vil ikke ha det slik i Norge. Arbeiderpartiet har en annen visjon for norsk arbeidsliv. Lønns- og arbeidsvilkår er ikke noe som er til salgs eller noe vi konkurrerer om.

Det er tryggheten til de som gjør jobben hver dag som gjør norsk arbeidsliv til et av de mest skapende, produktive og familievennlige i verden. Den tryggheten må arbeidsfolk og pensjonister få tilbake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media