DEBATT

Debatt: Arbeidslivskriminalitet

Arbeidsgivere utnytter arbeidstakere

Det er for lett for useriøse arbeidsgivere å si «nei takk» til å utbetale pliktig lønn i Norge.

FRI RETTSHJELP: Vi må få på plass en ordning med fri rettshjelp til lønnsinndrivelse, skriver innleggsforfatterne. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix.
FRI RETTSHJELP: Vi må få på plass en ordning med fri rettshjelp til lønnsinndrivelse, skriver innleggsforfatterne. Foto: Berit Keilen / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Nicole Marie Versland og Thomas Meier Strømme, medarbeidere i Jussbuss.
Nicole Marie Versland og Thomas Meier Strømme, medarbeidere i Jussbuss. Vis mer

Stortingsrepresentant Bente Stein Mathisen (H) skrev 4. oktober at svart arbeid truer den norske velferdsstaten. Hun påpeker at flere og flere nordmenn sier «ja, takk» til arbeid uten skatt, og etterlyser virkemidler i kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Det hun glemmer er at flere arbeidsgivere også sier «ja takk» til å utnytte arbeidstakere, ved at det er for lett for useriøse arbeidsgivere å si «nei takk» til å utbetale pliktig lønn i Norge.

Et virkemiddel er fri rettshjelp til lønnsinndrivelse. Da får de mest utsatte arbeidstakerne de rettslige hjelpemidlene de trenger for å drive inn sine krav, samtidig som samfunnet får et virkemiddel i kampen mot arbeidslivskriminalitet. Hver dag er det mennesker i Norge som arbeider uten å få lønn. Enkelte arbeidsgivere spekulerer i at du ikke har mulighet til å forfølge kravet ditt, og tapper deg samtidig for gratis arbeidskraft.

Du får hverken arbeidskontrakt, lønnsslipp eller timeliste, og «skatten» som trekkes fra lønn går ofte i lomma til arbeidsgiver. Ofrene er som regel unge deltidsansatte og arbeidsinnvandrere fra EØS-området.

I Jussbuss møter vi arbeidstakere i slike situasjoner hver eneste uke. Bare i 2015 behandlet vi 333 slike saker, og Arbeidstilsynet anslår 3-5000 lignende henvendelser årlig.

Norge har en offentlig ordning med fri rettshjelp. Det betyr at du innenfor visse saksområder kan få gratis advokatbistand. Denne ordningen er en vesentlig del av rettsstaten Norge – også de svakeste skal ha mulighet til å hevde sine rettigheter. Lønnsinndrivelsessaker må omfattes av denne ordningen, for fordelene er mange.

Det vil være god samfunnsøkonomi at arbeidstakere får lønn, og staten skatteinntektene det medfører. Det er vesentlig i kampen mot sosial dumping å gi useriøse arbeidsgivere et intensiv til ikke å spekulere i lønnsutbetalinger.

Det kan forebygge arbeidslivskriminalitet dersom arbeidsgiver vet at du har reelle muligheter til å forfølge lønnskravet ditt. Det vil gi en trygghet som kan øke lysten til å delta i arbeidslivet, og få flere i arbeid.

Gratis arbeidskraft er lukrativt, særlig hvis risikoen for å bli tatt er liten. Så lenge en ordning med fri rettshjelp ikke er på plass, forblir mange enkle ofre for useriøse arbeidsgivere. Derfor er det skuffende å se at regjeringen ikke har prioritert fri rettshjelp i statsbudsjettet for 2017.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer