DEBATT

DEBATT: Arbeidslivskriminalitet

Arbeidsinnvandrere må få bedre rettigheter

Regjeringen har varslet en ny lov mot moderne slaveri. En slik lov er lite verdt uten at det også sørges for at arbeidsinnvandrere står sterkere i møte med useriøse arbeidsgivere. Mer informasjon, bedre språkkompetanse og rett til juridisk bistand er del av løsningen.

KRIMINALITET: Arbeidslivskriminalitet har vist seg å være en samfunnsutfordring det er vanskelig å få bukt med, skriver Caritas. FOTO: Shutterstock/NTB Scanpix
KRIMINALITET: Arbeidslivskriminalitet har vist seg å være en samfunnsutfordring det er vanskelig å få bukt med, skriver Caritas. FOTO: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Nylig varslet næringsminister Torbjørn Røe Isaksen at regjerningen skal utrede en ny lov mot moderne slaveri. Målet er å hindre at arbeidere blir utsatt for menneskehandel og moderne slaveri.

Dette arbeidet ønsker Caritas velkommen. Kampen mot arbeidslivkriminalitet og menneskehandel må løftes. Det er bra at næringsministeren vil ansvarliggjøre næringslivet i høyere grad. En ny lov vil kunne hindre at mange blir utnyttet på norske arbeidsplasser.

Arbeidslivskriminalitet har vist seg å være en samfunnsutfordring det er vanskelig å få bukt med. Ifølge anslag fra Samfunnsøkonomisk analyse kostet arbeidslivskriminalitet det norske samfunnet 28 milliarder kroner, i 2015. Dette tilsvarer byggingen av 10 Lambda-bygg. Eller finansieringen av 43 000 lærerårsverk. Det er ikke noe som tyder på at denne kostnaden er mindre i dag. Det svimlende høye tallet illustrerer hvordan kampen mot arbeidslivskriminalitet også er kampen for å styrke felles velferd som vi alle nyter godt av.

Caritas driver ressurssentre for innvandrere og flyktninger i flere store norske byer der målet er å sikre god integrering i arbeidslivet. I 2019 hadde vi over 25 000 besøkende på ressurssenteret i Oslo. De fikk hjelp til alt fra å skaffe skattekort, søke jobb, lære norsk til hjelp med uteblitt lønn og ulovlige arbeidskontrakter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer