Arbeidsliv i bobil

Hovedorganisasjonen Virke er bekymret for nordmenns uvilje mot å flytte for å få seg jobb.

MOBILITET: Nordmenn er ikke som amerikanere når det gjelder arbeidslivsmobilitet. Halvparten av spurte i en undersøkelse er motvillige til å flytte for å få seg arbeid hvis de blir arbeidsløse. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/DAGBLADET
MOBILITET: Nordmenn er ikke som amerikanere når det gjelder arbeidslivsmobilitet. Halvparten av spurte i en undersøkelse er motvillige til å flytte for å få seg arbeid hvis de blir arbeidsløse. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/DAGBLADETVis mer
Kommentar

Virke, som tidligere het Handelens og Servicenæringens hovedorganisasjon HSH, har lansert en stor arbeidslivsundersøkelse som gir interessante svar. Et av dem ble behandlet i NRK Dagsnytt i morges, nemlig nordmenns angivelige motvilje mot å flytte for å skaffe seg arbeid. Bare en tredjedel av de spurte sa seg villige til å flytte til et annet fylke, dersom de i en gitt situasjon mistet jobben der de bodde og ble tilbudt en et annet sted.

Halvparten av de spurte ville ikke flytte. Mens de resterende 17 prosentene visste ikke. Virkes administrerende direktør Vibeke Madsen er redd for at manglende flyttevilje vil føre til at folk i steden blir uføre. Nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken, avviser dette og mener Virke med slike undersøkelser og spørsmålsstillinger bare bereder grunnen for kutt i ordninger og rettigheter. Og direktør i Nav, Bjørn Gudbjørgsrud, setter det hele på plass ved å slå fast at dagens regler for å få arbeidsledighetstrygd faktisk er ganske strenge. Blir du arbeidsløs og får tilbud om jobb, så er du nødt til å ta den, selv om det krever flytting eller lang reisevei. Ellers mister du dagpengene, som altså er arbeidsledighetstrygden. Sånn er det med den saken.

Det er ikke overraskende at LOs representant og Virke er på kollisjonskurs. Virke har konstatert at partiet Venstre har den beste arbeidslivspolitikken. Og Venstre-leder Trine Skei Grande har for all verden proklamert at hun blir kvalm av LO. I tillegg er Virke en organisasjon for 17000 virksomheter, som er nødt til å gå med overskudd om de ikke skal gå konkurs. For Virkes medlemmer er arbeidstakeres vilje til "fleksibilitet" og "mobilitet" av stor viktighet. For LOs medlemmer er det viktig å ha et økonomisk sikkerhetsnett, ordninger som tar vare på dem når ulykken er ute og tid til å områ seg i jakten på ny jobb.

Erfaringen viser at folk som blir sagt opp i stor grad finner seg nytt arbeid. Dagens Næringsliv skriver i dag om oppsagte på Sødra Cell på Tofte som alt er i sving med nye oppgaver i samme fylke. Det samme gjelder de tidligere Follum-arbeiderne i Hønefoss.

Når realiteten inntreffer, er fleksibiliteten stor. Når den berømte kniven nærmer seg strupen er svært mange villige til mye. Også til å flytte eller pendle.

Men den villigheten kommer ikke til syne i en slik undersøkelse. Folk blir spurt på et teoretisk grunnlag. De spurte har ikke kniven på strupen. De har ikke tatt i mot nedleggingstruede bedrifters tilbud om samtaler med konsulentfirmaer som hjelper folk over i annet arbeid. De har svart på en telefon på et teoretisk spørsmål og på stående fot sagt at de er mot å jobbe på Geilo når de bor i Drammen. Vi er da tross alt ikke amerikanere, som stadig drar vestover på jakt etter arbeid og lykke i vår bobil.

Derfor bør verken Vibeke Madsen eller de politisk innflytelsesrike i Venstre legge så mye vekt på denne delen av Virkes undersøkelse. Den gir et teoretisk grunnlag for å bekymre seg for framtida. Men den er ikke i tråd med det som så langt i historien har vært erfaringen.

Når det gjelder uførhet bør alle være bekymret for de unge uføretrygdede. De hjelpes ikke ved å stramme inn på regler og støtteordninger - de er strenge nok som de er. De hjelpes ved at bedrifter og virksomheter tilbyr dem arbeid. For samfunnet er det en mye bedre strategi enn å lage større hull i sikkerhetsnettet. Men som alltid er det en mismatch mellom det samfunnsøkonomiske og det bedriftsøkonomiske. Det som åpenbart er godt for Norge, er ikke alltid godt for bedriftens bunnlinje. Det er problemet og framtidas utfordring.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.