Arbeidslivet undergraves

Ingress

Meninger

Dagbladet har gjennom mange artikler i år skrevet om framveksten av organisert kriminalitet i arbeidslivet. Det er en slektning av sosial dumping som følger av massiv arbeidsinnvandring som igjen følger av EU-utvidelsen i 2004 og en generelt åpnere internasjonal økonomi. I bransje etter bransje etableres selskaper som utkonkurrerer seriøse virksomheter. Både LO, NHO, Arbeidstilsynet og politiet er opptatt av problematikken og gjør på sine ulike felter samfunnet oppmerksom på farene som er forbundet med dette.

Kripos advarer mot utviklingen og frykter at den kan undergrave samfunnet. Det kan eksempelvis skje ved at kriminelle oppretter selskaper for å begå arbeidskriminalitet, trygde- og skattejuks. Dels for å tjene penger ulovlig ved å unndra seg gjeldende lover og regelverk, dels for å skjule annen kriminalitet. En Kripos-talsmann oppsummerte tilstanden slik like før jul: «Kombinasjonen av et fattigere Europa og et rikere Norge gjør vårt land spesielt attraktivt for kriminelle nettverk.» Det er utvilsomt en riktig karakteristikk.

Store forskjeller i inntekter og levekår i Europa skaper grobunn for kreativitet på grensen til det kriminelle. I en markedsøkonomi vil kunder ha det billigste og beste tilbudet, enten de er privatkunder som pusser opp hjemmet eller private og offentlige virksomheter som innhenter anbud på ulike tjenester. Kontrollen med selskapene og eventuelle underleverandører har ofte vist seg å være svak. I bransjer med tradisjonelt lav organisasjonsgrad er forholdene verst. Særlig bekymret er myndighetene og arbeidslivets parter for forholdene i bransjer som driver med renhold, bilvasking, bygging, restaurantvirksomhet og dagligvarehandel. Fra å ha vært et Oslo-fenomen kommer det nå meldinger fra større byer i resten av landet.

Utviklingen er alvorlig på flere måter. Både bedrifter, offentlige virksomheter og privatpersoner husholderer med sine budsjetter. En antatt god tjeneste for en lav pris vil ofte bli foretrukket framfor en garantert fagmessig tjeneste til en høyere pris. Dermed ser stadig flere gjennom fingrene med ulovligheter og bidrar til å holde liv i virksomheter som undergraver skatteviljen og respekten for lover og regler. Det vil vi alle tape på.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.