Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Arbeidslivets konfliktsone

Ingress

Meninger

LO-leder Gerd Kristiansen varsler tett markering av regjeringen i arbeidslivsspørsmål. I sitt foredrag på Fagforbundets landsmøte i går nevnte hun en rekke saker som hun mener vil svekke medlemmenes arbeidsvilkår. En utvidelse av adgangen til å bruke midlertidige stillinger er ett av dem. Reduksjon av vanlige arbeidsmarkedstiltak et annet. Endring i reglene for utbetaling av dagpenger et tredje. Utbetalingen reduseres fra 30 til 26 uker, og arbeidsgiverperioden økes fra 10 til 20 dager. I tillegg har regjeringen varslet at den vil trekke tilbake foreslåtte tiltak for å få flere yrkeshemmede i arbeid. Lønnsgarantiordningen svekkes også ved at tidsperioden det skal være mulig å få dekket feriepenger og lønn reduseres. I tillegg trekker den nye regjeringen den gamle regjeringens proposisjon om hvem som skal kunne få yrkesskadeerstatning. I den proposisjonen lå muligheten for at også kvinner med mer diffuse lidelser kunne få yrkesskadeerstatning.

Ingen av disse forslagene er egnet til å rasere velferdsstaten. Men de går inn i et mønster som vil øke konfliktnivået mellom landets arbeidstakerorganisasjoner og regjeringen. Flere av disse reduksjonene er kommet for å gjøre endringer i den rødgrønne regjeringens opprinnelige budsjettforslag for neste år, for blant annet å kunne finansiere skattelettelser, økt kontantstøtte og andre ting som fagbevegelsen og opposisjonen ikke prioriterer.

Erna Solberg er selvsagt klar over at hun og hennes regjering vil bli fulgt med argusøyne av så vel LO som Fagforbundet, og de andre store organisasjonene. Det blir enhver regjering, og særlig blå. Nå presiserte LO-lederen i går at hun ikke truer med streik, og at hun ikke blåser til kamp mot den nye regjeringen bare fordi den er blåblå. Fagbevegelsen vil merke seg hva regjeringen foreslår og komme med sine innspill. «Det e' ho Erna Solberg som bestemmer konfliktnivået, ikke vi», understreket hun. Vi skal ikke utelukke at det kan bli satt i gang politiske streiker mot ulike forslag. Det ble det under Bondevik II-regjeringen. Arbeidsminister Victor Norman vil huske det. Men også den seinere arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen. Det gjelder med andre ord å holde orden på fyrtøyet, både for Solberg og Kristiansen. Men bråk blir det. Det er ingen dristig påstand.