Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Arbeidslivskriminalitet skaper problemer for hele næringslivet

Er ikke problemet så stort, Civita?

UNDERGRAVER: Arbeidslivskriminalitet er et problem for hver enkelt som rammes, truer det gode norske arbeidslivet, og bidrar til å undergrave tilliten, og dermed hele den norske samfunnsmodellen, skriver artikkelforfatteren fra Tankesmien Agenda. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UNDERGRAVER: Arbeidslivskriminalitet er et problem for hver enkelt som rammes, truer det gode norske arbeidslivet, og bidrar til å undergrave tilliten, og dermed hele den norske samfunnsmodellen, skriver artikkelforfatteren fra Tankesmien Agenda. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidslivskriminalitet (a-krim) er et svært alvorlig samfunnsproblem. Det er et problem for hver enkelt som rammes, truer det gode norske arbeidslivet, og bidrar til å undergrave tilliten, og dermed hele den norske samfunnsmodellen. Dette er det bred enighet om.

Torstein Ulserud konkluderer i et Civita-notat med at det ikke er dekning for å si at omfanget av a-krim har økt. Men det er heller ikke hold i å si at omfanget er mindre enn for få år siden. Omfanget av lyssky virksomhet er naturlig nok vanskelig å måle.

I tillegg peker tallgrunnlaget i ulike retninger. For eksempel har antall anmeldelser fra Arbeidstilsynet, Skatteetaten, og Nav gått ned. Men andelen av Arbeidstilsynets tilsyn som har ledet til de mest alvorlige reaksjonene har økt. Nasjonalt tverretatlig analyse og etterretningssenter (NTAES) er derfor forsiktig med å trekke noen konklusjoner om omfanget.

Arbeidstilsynet stengte nesten halvparten av byggeplassene de kontrollerte i september, på grunn av usikret arbeid i høyden eller bruk av sag uten vern. Fra 2013 har antall dødsulykker gått ned, mens innrapporterte skader på arbeidsplassen har ligget stabilt. Er problemet med a-krim overdrevet hvis tallene ikke har økt?

Når både arbeidslivsorganisasjonene og involverte etater er bekymret, er det ikke bare på grunn av omfanget, men også fordi de kriminelle har endret metoder og kriminaliteten er mer sammensatt.

Norsk arbeidsliv er generelt godt, men a-krim skaper problemer for hele næringslivet. Kriminelle oppretter foretak for å ha en profesjonell fasade, og a-krim fører til skjev og usunn konkurranse som gjør at seriøse aktører taper oppdrag. Derfor er en stor satsing på bekjempelse av a-krim helt nødvendig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!