PASSE DOSE:  For mye eller for lite medisin for arbeidsmarkedet er begge deler like feil skriver Erlend Wiborg fra Frp (til venstre i bildet).  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PASSE DOSE: For mye eller for lite medisin for arbeidsmarkedet er begge deler like feil skriver Erlend Wiborg fra Frp (til venstre i bildet). Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Arbeidsmarkedssituasjonen i Norge er fortsatt god sammenliknet med de fleste andre land

Derfor er det ikke riktig å gi full gass.

Meninger

Situasjonen på arbeidsmarkedet har blitt noe svakere gjennom siste halvår 2014 og inn i 2015. Særlig gjelder dette aktiviteten i oljerelaterte næringer. Utviklingen det siste halve året varsler om at norsk økonomi har gått inn i vanskeligere farvann. Utsiktene på arbeidsmarkedet framstår nå som svakere enn lagt til grunn da Stortinget behandlet statsbudsjettet i høst.

Fremskrittspartiet mener derfor at det er viktig å gjøre noe nå. Vi må gjøre de riktige tingene. Og vi må gjøre passe mye. For mye eller for lite medisin er begge deler like feil.

Vi i det ikke-sosialistiske flertallet gjør nå i hovedsak tre grep for å bedre økonomien og arbeidsmarkedet. Først bruker vi noe av det økonomiske handlingsrommet til å øke omfanget av arbeidsmarkedstiltak. Antallet plasser økes med 1000 til arbeidsmarkedstiltak for ordinære arbeidssøkere.

Så sørger vi for økt adgang til å benytte midlertidige tilsettinger. Noe som vil redusere arbeidsgiveres risiko og således stimulere omstillinger. Dette er et grep som skaper mer fleksibilitet i arbeidsmarkedet, samtidig som det øker muligheten for dem som står uten fast arbeid til å få en fot innenfor.

Til slutt lemper vi på permitteringsregelverket for å lette situasjonen for bedrifter som står ovenfor midlertidige problemer. Her er vi i løpende dialog med partene i arbeidslivet, som er helt enige i at dette er et godt og nødvendig grep.

Heldigvis er arbeidsmarkedssituasjonen i Norge er fortsatt god sammenliknet med de fleste andre land. Derfor er det ikke riktig å gi full gass, selv om enkelte populistiske stemmer i opposisjonen ber om det.