Arbeidsnarkoman tøffing

Samuel L. Jackson har vært hekta på crack. Nå er han arbeidsnarkoman.


Samuel Jackson

Samuel L. Jackson møter oss på Dorchester Hotel. Hotellrommet er gedigent, og litt mørkt. Likevel stiller Samuel L. Jackson i solbriller, og selvsagt hadde vi nær sagt - med svart beretlue på hodet.

Han elsker å spille tøffe roller i actionfilmer. Vi har sett ham i «Die Hard» med Bruce Willis, i rollen som hardkokt leiemorder i «Pulp Fiction» og som narkolanger i «Jackie Brown». Blant annet. Nå er han aktuell i rollen som klok politimann i thrilleren «Forhandleren».

Den snart 50 år gamle actionhelten er vokst opp i Harlem. Men valgte først teaterscenen som sin arena.

ROLLEFIGURENE VAR MANGE på forskjellige scener, og Samuel L. Jackson høstet rosende anmeldelser omtrent hver eneste gang. Etter at Hollywood oppdaget ham vokste hans popularitet raskt. Nå tilhører Samuel L. Jackson den absolutte elite blant filmstjernene.

Etter hver filmsuksess må Samuel L. Jackson svare på spørsmål etter spørsmål om han har sin sceneerfaring å takke for suksessen på lerretet. Det er ikke få ganger han har svart at det faktisk er han som har skapt suksessene på scenen, og at det er han som har skapt suksessene på filmsettene.

Nå er Samuel L. Jackson sannsynligvis ferdig med sin scenekarriere, i alle fall mer enn antyder han det overfor Dagbladet.

- Jeg var på teateret i 23 år og nå er det fem år siden sist jeg stod på en scene. Jeg har jobbet knallhardt for å komme i en posisjon der jeg selv kan velge filmroller. Og nå finner jeg mer enn nok utfordringer i det. Jeg tror nok ikke jeg går tilbake til teateret, sier Samuel L. Jackson.

«ARBEIDSNARKOMAN» KALLES SAMUEL L. Jackson i filmmiljøet. Han produserer filmer på løpende bånd.

- Jeg savner fra tid til annen å gjøre noe fra begynnelse til slutt. Min utfordring ligger i å skape en helhet, og det er vanskelig nok ettersom jeg aldri spiller noe jeg har spilt før, sier Jackson.

Han innrømmer så gjerne at det har vært mørke perioder i hans liv. Han var lei av scenen, og flyktet fra problemene gjennom alkohol og narkotika, spesielt crack. Hans problemer kostet ham nesten karrieren og ekteskapet. Han var på full fart mot avgrunnen.

Men han løste problemene, ikke minst takket være kona, skuespillerinnen La Tanya Richardson. De siste årene har vært en jubelferd mot stjernene.

- Jeg elsker jobben min, og jeg tjener mer penger enn de fleste på denne planeten. Datteren min på 16 år er lykkelig på grunn av de mulighetene pengene har gitt henne. Men er jeg så god som kritikerne hevder, så fortjener jeg mer. Jeg er fortsatt ikke så godt betalt som de hvite stjernene i Hollywood, sier Samuel L. Jackson alvorlig.

NÅ ER HAN AKTUELL som frafallen politihelt i «Forhandleren». Filmen har fått jevnt over god kritikker i Norge. Også i denne filmen har Samuel L. Jackson valgt en rolle med masse dialog og innhold. I filmen er han Chicago-politiets beste forhandler i gisselsituasjoner, men han beskyldes for korrupsjon og ender opp med å ta gisler selv.

Han får nok ikke Oscar for sin rolle i filmen, noe Samuel L. Jackson ikke er så opptatt av.

- Jeg bryr meg ærlig talt ikke om å lete etter roller som kan gi meg en Oscar. Jeg satser på de rollefigurene jeg liker, og jeg er i alle fall ikke arbeidsløs, sier han.

Samuel L. Jackson er heller ikke redd for å være kontroversiell i Hollywood-miljøet. Mens mange filmstjerner nekter å gi intervjuer, så stiller han selv mer enn gjerne opp på et hvilket som helst intervju.

- De som forsøker å være såkalte tilbaketrukne stjerner har kanskje problemer med å snakke intelligent om det de har gjort på lerretet.

GOLFGAL ER SAMUEL L. Jacksons karakteristikk av Samuel L. Jackson. Han elsker et slag golf, og bruker ifølge eget utsagn ufornuftig mye tid på golfbanen.

- Golf er mosjon, og det trenger alle. Men jeg røyker, og får ufattelig mye kritikk og hakking av den grunn. Jeg vurderer å slutte. Det er ingen tvil om at de som slutter virkelig får ros, og får større popularitet av den grunn, hevder actionhelten.

I løpet av inneværende og neste år er han på lerretet i ikke mindre enn sju filmer. Filmen det kanskje knytter seg størst forventninger til er den nye Star Wars-filmen, som kommer i løpet av neste år.

Og Samuel L. Jackson er kontinuerlig på jakt etter nye og gode roller.

- Nå er det jeg som velger, og gjennom den luksusen er jeg i stand til å danne rammene omkring meg selv. Det er faktisk jeg som nå styrer mitt eget liv.