Arbeidstilsynet vil granske Funcom

Vurderer tilsynssak.

FORTALTE OM VANSKELIGE FORHOLD: Osman Keskin fortalte i dag om svært tøffe arbeidsforhold hos sin tidligere arbeidsgiver, Funcom. Han får støtte av LO-forbundet EL & IT ved Erik Bråten (bakerst). Foto: PÅL NORDSETH
FORTALTE OM VANSKELIGE FORHOLD: Osman Keskin fortalte i dag om svært tøffe arbeidsforhold hos sin tidligere arbeidsgiver, Funcom. Han får støtte av LO-forbundet EL & IT ved Erik Bråten (bakerst). Foto: PÅL NORDSETHVis mer

(Dagbladet.no): I dag gikk tidligere ansatte i spillprodusenten Funcom ut i Dagbladet.no og fortalte om svært vanskelige arbeidsforhold. Hetsing, utnytting, ubetalt overtid og ulovlige ansettelsesforhold skal ha vært en del av hverdagen til de ansatte.

Nå vurderer Arbeidstilsynet i Oslo å sette Funcom under lupen.

Vurderer tilsynssak
- Vi har hatt to enkeltsaker, der to ansatte i Funcom har tatt kontakt med oss. Disse er unntatt offentlighet. Men det er blant annet på bakgrunn av disse sakene at vi vurderer å opprette en tilsynssak, sier avdelingsleder i Arbeidstilsynet Oslo, Pål Lund, til Dagbladet.no.

De må vurdere saken opp mot andre oppgaver, og vil ikke ta noen avgjørelse før jul. En eventuell tilsynssak vil derfor tidligst komme i gang i slutten av januar neste år.

- Det vil i så fall bli en undersøkelse av Funcom på generell basis, ikke på disse enkeltsakene. Vi vil se på oppfølging og forebygging av sykefravær, sier Lund, som ikke kjenner til noen tidligere tilsynssaker hos Funcom.

- De to personene som tok kontakt, har gjort oss oppmerksom på at Funcom er en bedrift vi bør legge ressurser på. Når vi mottar henvendelser fra enkeltpersoner, ønsker vi ofte å se mer generelt på bedriften for å se hvordan de håndterer arbeidsmiljøet. Det kan være mer grunnleggende ting som må løses, sier han.

Arbeidstilsynet har imidlertid ikke kapasitet til å se på saken før jul, og har ifølge Lund heller ingen indikasjoner på at det haster med et tilsyn.

- Hjertelig velkomne
- Arbeidstilsynet er hjertelig velkomne, selvfølgelig. De skal jo ha fri tilgang til alle bedrifter i Norge, sier Funcoms HR-direktør Kjetil Vaarlund.

Han vil ikke si noe om de to enkeltsakene.

- Vi kan ikke prosedere personalsaker i pressen, derfor vil jeg avstå fra å kommentere noe mer rundt det, sier han.

Erik Bråten i LO-forbundet EL & IT gikk i dag hardt ut mot arbeidsmiljøet i Funcom.

- Da jeg kom inn her, så jeg at det dreide som om grov utnyttelse av unge gutter og jenter. Det er mange som er blitt syke, og jeg tviler på om vi greier å få dem på beina igjen, for å si det litt grovt, sa han.

- Arbeidsmiljøet er godt
- Hvordan mener du selv at arbeidsmiljøet i Funcom er, Vaarlund?

- Jeg mener arbeidsmiljøet i Funcom er godt. Jeg tror ikke EL & IT helt forstår hvordan våre ansatte er skrudd sammen. De mangler innsikt i den type bedrifter som Funcom er, sier Vaarlund.

- Tror du det vil fungere bedre med Arbeidstilsynet?

- Ja, det tror jeg. Arbeidstilsynet er en instans som ikke prosederer sakene sine i pressen. Her vil man ikke gå ut i media med ting uten å kjenne begge sider av saken, sier han.

 

STORLANSERING: Funcom står bak storsatsingen «Age of Conan». Foto: FUNCOM
STORLANSERING: Funcom står bak storsatsingen «Age of Conan». Foto: FUNCOM Vis mer