Årelating med brennevin som bedøvelse

Kloakkstanken damper ut av disse boksidene.

DRAMATISK: Den danske forfatteren Kim Leine skildrer en tid preget av sult, nød og fordervelse. 
Foto: HENNING LILLEGÅRD / Dagbladet
DRAMATISK: Den danske forfatteren Kim Leine skildrer en tid preget av sult, nød og fordervelse. Foto: HENNING LILLEGÅRD / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: I en bokhøst preget av SM-sex og spionthrillere, høres ikke drøye 500 sider om dansk kolonihistorie på slutten av 1700-tallet ut som det saftigste eplet å bite i. Men la gå.

Kim Leine er født i Norge, men har bodd størsteparten av livet i Danmark. Med «Profetene i Evighetsfjorden» elter han fakta og fiksjon sammen til en robust deig.

Fordommene lukes kjapt til side: dette er en roman i konstant bevegelse, fra det fatale dyttet i prologen til den dramatiske bybrannen i København.

Sidene er tettpakkede, med få hvileskjær. Foran i baugen står nordmannen Morten Falck. Vi følger ham fra hjemtunet på Lier, via teologistudier i Den kongelige residentstad, til pastorvirke og langsom fordervelse på Grønland. Som en slags nordisk Odyssevs krysser han hav og land, alltid i bevegelse. Helst vil han bli en fysikus, ikke en teologikus, og favorittsitatet kommer fra Rousseau: «Mennesket er født fritt, og overalt ligger det i lenker!» Også for Morten: på Grønland blir han værende i seks år, som pastor i kolonien Sukkertoppen.

Kloakk og magesjauLa det være sagt: en vil nødig ta tidsmaskinen sin hit. Med voldsom fart og språklig fingerspill skildrer Leine en tid og et samfunn preget av nød, vold og epidemier. Mørket og kulda regjerer, sammen med gapestokken og Bibelen. Mennene slåss, holder horer og tar for seg av det de vil, mens kvinnene ber for sine synder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer