Ares pappa ler av sønnens parodier

Radiosuksess blir bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRONDHEIM (Dagbladet.no): - Det har aldri plaget meg at Are parodierer meg. Jeg synes parodiene er morsomme, sier Gunnar Osen (74) til Dagbladet.no

ARE SENDE OSEN

• Født 1970 i Trondheim, hvor han fortsatt bor.

• Programleder for «Osenbanden» i NRK P3 siden april i fjor.

• Gjorde stor suksess med radioprogrammet «Are og Odin» på samme kanal, i samarbeid med sauebonden Odin (Klaus Sonstad).

• Ble kåret til «Årets radionavn» sammen med Odin i 2005.

• Debuterte som programleder for sitt eget radioprogram med «Bare Are» i 1998.

• Startet som radioreporter med faste innslag i Espen Thoresens «XL».

• Gir lørdag ut boka «Are parodierer sin far».

Vi møter far og sønn på Café Erichsen i Trondheim. Her hender det de møtes ellers også, når de skal ha en far-sønn-prat.

- Vi har veldig god kontakt, og møtes jevnlig. Mange ganger henter pappa meg etter at han har vært på morgensvømming. Så drar vi kafé, før han kjører meg på jobb, sier Are Sende Osen (36).

- Det er fint å være venn med foreldrene sine. Jeg kjenner dem som ikke er det, og tror de vil angre seg en dag.

Begynnelsen

Are har egentlig parodiert faren så lenge han kan huske, men på radio havnet parodiene først på midten av 90-tallet. Det begynte med et innslag i programmet «Herreavdelingen» hver tirsdag, og fortsatte i hans eget «Bare Are» på P3.

- Jeg måtte jo spørre fattern før jeg gikk på lufta med dette, men han ba meg gjøre hva faen jeg ville, sier Are.

- Are er en grei kar, så jeg hadde intet å frykte, mener Gunnar, som er pensjonert lærer med mer enn 35 år i skoleverket.

<strong><B>GODE VENNER:</strong></B> Are Sende Osen har parodiert sin far i mange år, uten at det har gått utover vennskapet dem i mellom. Foto: GORM KALLESTAD
GODE VENNER: Are Sende Osen har parodiert sin far i mange år, uten at det har gått utover vennskapet dem i mellom. Foto: GORM KALLESTAD Vis mer

Med tida er det blitt nærmere hundre parodier. 25 av dem har fått plass i boka «Are parodierer sin far», som lanseres i morgen. Den inneholder også noen nye Are-tekster og illustrasjoner av Annlaug Auestad.

Gretten gubbe

I sønnens parodier, høres faren ut som en gretten gammel gubbe, som ergrer seg over mye og mangt i det norske samfunnet. Faren har aktivt bidratt til flere av tekstene.

- I stedet for å skrive leserinnlegg i avisene, sender jeg meningene mine til Are. Det er godt å få det ut, vet du, og det er så mye rart å gripe fatt i. Se bare på Telenor-plakaten som lover at du kan laste ned 700 000 låter. Har du tenkt på at det tar 30 år å høre på så mye musikk? Det er et helt arbeidsliv!

- Hvor lik er parodien originalen?

- Jeg er ikke bare sint og irritert, men mener selv at jeg også har mye humør og humor. Samtidig kan jeg kjenne meg igjen i parodiene. Husk bare at min barndom var nærmere vikingtida enn tida i dag, sier Gunnar Osen.

- Det er med parodiene, som med meg på radio. Det er basert på virkeligheten, men overdrevet. Det framhever noen sider, og undertrykker andre, sier Are.

På tvers

Det har vært generasjonskonflikter i familien Osen også, men etter at Are flyttet hjemmefra, er forholdet mellom far og sønn bare blitt bedre og bedre.

- Are har mye empati. Han har holdninger jeg liker godt, selv om de går på tvers av den gjengse mening i dag, hvor det ser ut som målet er å bli eiendomsmegler. Tenk det. Før kalte vi det bolighai! Are er veldig trivelig og en stor glede for meg, er farens attest til sønnen.

- Fattern er utrolig sosial og utadvendt, flink til å prate med alle slags mennesker. Og så er han artig, sjø, spesielt når han hisser seg opp, kvitterer sønnen.

Både far og sønn har sterkt utviklet rettferdighetssans. I forbindelse med boklanseringen har Are trykt opp ei T-skjorte, faren ofte har snakket om som typisk for mennesker i vår tid. Der står det «Æ» foran og «Mæ» bak.

- Vi har også det til felles at vi er litt utålmodige med folk som vi mener ikke har skjønt det!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer