Året da Dylan tok ut fedrekvoten

Norges riksdylanolog Johnny Borgan skriver om Bobs mest utskjelte album, «Self Portrait».

SKITT ELLER KANEL? «Sangene er mitt leksikon og min bønnebok. Jeg tror på sangene», har Bob Dylan sagt. «Self Portrait» var det første eksemplet der Dylan brukte den amerikanske sangboka aktivt som livbøye i brytningstid. Det var den musikken han kom fra — folk, blues og country. Å spille de gamle sangene gjorde ham alltid godt. Foto: Sony Music
SKITT ELLER KANEL? «Sangene er mitt leksikon og min bønnebok. Jeg tror på sangene», har Bob Dylan sagt. «Self Portrait» var det første eksemplet der Dylan brukte den amerikanske sangboka aktivt som livbøye i brytningstid. Det var den musikken han kom fra — folk, blues og country. Å spille de gamle sangene gjorde ham alltid godt. Foto: Sony Music Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Når den 28 år gamle Dylan ser ut på MacDougal Street i New York vinteren 1970, gjennom frostlagte vindu, hører han lyden av latter, skrik og skrål fra fem barn, fire av dem under fire år. Ung småbarnsfar. Han er skuffet over at Woodstock-ånden har erobret det Greenwich Village han elsket før han flyttet til nettopp Woodstock for noen år siden, og som han nå hadde returnert fra.

Siden motorsykkelulykken seinsommeren 1966, har det skjedd mye, ikke bare årlige barnefødsler - hans siste helt, Woody Guthrie, har gått bort, men verre var det nok at hans egen far døde, bare 56 år gammel. På vei til begravelsen fikk han høre at Robert Kennedy var brutalt skutt og drept, som Martin Luther King Jr noen måneder før. Richard Nixon president!

Skremmende flokker med fanatikere hadde plaget familien i Woodstock, i jakt på svaret på livets gåter, nå sto de jammen utenfor på gata og hylte. Han hadde skrevet store mengder med klassiske sanger i perioden, men bare noen få av dem var utgitt av ham selv, og de andre lå fortsatt i kjelleren. Han svømte motstrøms, strippet ned og brukte under ei uke i studio på «John Wesley Harding», mens The Beatles visstnok hadde brukt 120 dager på «Sgt Pepper». Han hadde ikke tålmodighet til sånt. Så mye hadde han langt fra brukt på alle de ni platene han hadde laget til sammen, hvorav de åtte siste inneholdt én eller flere klassiske låter. Han legger nå siste hånd på verket på det som skal bli «Self Portrait», muligens det mest utskjelte av alle albumene han har laget.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer