Året det var så bratt

«Politikk er å ville,» sa Olof Palme. Og Kjell Magne Bondevik vil én ting: Bli sittende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Portrettert av ANDREAS WIESE

Et øyeblikk. Jeg må bare vaske av meg sminken, sier statsministeren og forsvinner bak en dør.

På forværelset er det så stille at du kan høre gallupen falle. På juletreet har et lys sloknet. I dagens situasjon kan Norge neppe ta seg råd til en ny lyspære. Og statsministeren er forsinket, selv om han etter sin sykdom skal ha lært å si nei.

Men sminke? Det kvalifiserer ikke til noen spennende ny diagnose. Nyttårstalen er innspilt, og NRKs brunkrem skrubbes av. Bondeviks tale i morgen klokka sju er den kanskje viktigste han har holdt - der skal han dra i gang andre del av sin regjeringstid. Nå starter livet etter kontantstøtten. Og sykdommen.

- Hva er det viktigste du vil formidle i nyttårstalen?

- Håp. Det har vært et år med mange negative nyheter i overskriftene. Det gjelder både politisk og menneskelig, enten det nå handler om norsk økonomi eller våre egne liv. Det er viktig for meg å gi et håp for framtida.

ER DET NOEN SOM TRENGER håp, er det vel regjeringen. De mulige krisene står i kø for partier med knøttsmå galluptall. Senterpartiet skal bestemme seg for om de vil bli desperate nå eller seinere. Venstre må velge om de vil synke eller drukne. Kjell Magne Bondevik må tenke på sitt ettermæle. For mens Clinton i USA risikerer å gå inn i historien som Presidenten Som Ble Tatt Med Buksa Nede, risikerer Bondevik å bli bli husket som Statsministeren Som Ble Syk. Det vil han ikke, og da må han bli sittende. Nyttårstalen er hans sjanse til en ny start.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer