Året du viste ansikt på nettet

Vi oppsummerer nettåret 2008.

KOMMENTERER JOURNALISTENE: Ida Jackson (til venstre), også kjent som bloggeren Virrvarr, har publisert anmeldelser av alle journalistene som har intervjuet henne om boka hun har skrevet sammen med Maren Kristiane Solli. Foto: LARS MYHREN HOLAND
KOMMENTERER JOURNALISTENE: Ida Jackson (til venstre), også kjent som bloggeren Virrvarr, har publisert anmeldelser av alle journalistene som har intervjuet henne om boka hun har skrevet sammen med Maren Kristiane Solli. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nettåret 2008, hva var egentlig det? Mer enn noe annet var det kanskje året da nettsamfunn og sosiale medier bråmodnet. Barack Obamas vellykkede bruk av nettet i valgkampen og twitringen under terrorangrepene i Mumbai er bare to eksempler på at skillet mellom nettsamfunn og samfunnet ellers ble stadig mer utydelig i året som gikk.

2008 var også året det ga stadig mindre mening å være anonym på nett. Det sosiale nettet handler jo nettopp om å vise ansikt, om å dele deg, ditt og dine med andre. Anonymitet er både et gode og en selvsagt rettighet i noen sammenhenger, men i 2008 viste stadig flere ansikt. Hvem gidder å følge en anonym person på Twitter?

Sosiale medier var selvsagt ingen nyhet i 2008. Den sosiale dimensjonen er en essesiell del av nettets DNA. Likevel er det effekten av de sosiale mediene på din og min bruk av nettet som gir overskriften når nettåret 2008 skal oppsummeres.

ÅRETS FENOMEN: Under terrorangrepene i Mumbai var Twitter den mest oppdaterte kilden til informasjon.
ÅRETS FENOMEN: Under terrorangrepene i Mumbai var Twitter den mest oppdaterte kilden til informasjon. Vis mer

Forøvrig er denne artikkelen mest av alt noen subjektivt utvalgte snapshots fra et felt der det det skjer uendelig mye mer enn det er mulig å ta med i en årsoppsummering, og jeg håper og tror du vil bidra med dine egne kommentarer og forslag i kommentarfeltet.

Det er jo tross alt det som er det mest interessante som skjer på nettet nå for tida: Ikke det sånne som jeg gjør, men det sånne som du gjør.

Årets nettfenomen: Twitter
Skriver om nett- og teknoåret 2008. Noe som bør med? Etter at jeg la ut denne meldingen på Twitter, drysset det inn flere titalls gode innspill fra de omlag 300 som følger meg. Twitter kom i 2006, ble populær i 2007, men nådde ikke kritisk masse i Norge (eller for den saks skyld i verden) før i 2008. I året som gikk ble denne mikrobloggingstjenesten uunnværlig for meg og mange andre. Er Twitter det nye Facebook?, skrev vi, og fikk vel noen klikk på det. Men Twitter er selvsagt ikke det nye Facebook. Det er noe helt annet - heldigvis.

ÅRETS PROGRAM: Spotify var årets beste nyhet for musikkvenner.
ÅRETS PROGRAM: Spotify var årets beste nyhet for musikkvenner. Vis mer

Årets nettsuksess: Obama
USAs neste president gjorde det meste riktig i valgkampen. Men en av de viktigste enkeltfaktorene i suksessen, var kampanjens bruk av nettet og mobilteknologi til å verve støttespillere, bygge lojalitet, informere og ikke minst hente kampanjemidler i form av små innbetalinger fra vanlige folk via nettet. Obama fortsetter nettsatsingen med ukentlige videotaler på Change.gov, men Twitter-feeden hans er ikke oppdatert siden han skrev «We just made history» valgnatta....

Årets trend 1: Kampen om din identitet
I ditt stadig mer komplekse sosiale liv på nettet, begynner behovet for en fungerende identitet på tvers av ulike tjenester å bli prekær. Å eie plattformen for denne identiteten, er gull verdt. I 2008 så vi initiativer som Googles Open Social, Facebook Connect, MySpace ID og Open ID. Jeg holder en knapp på sistenevnte.

Årets trend 2: Farvel, anonymitet
Tidligere synes mange det var stas å være anonym på nettet. Noen gjør det fortsatt , men med et stadig mer sosialt og åpent nett, der identitet, deltakelse og publisering av eget innhold blir stadig tettere sammenvevd, er det faktisk et poeng å vise hvem du er. Hvem gidder å følge en anonym person på Twitter eller Facebook? Tendensen er ikke ny, men 2008 var året da veldig mange viste ansikt på nettet.

ÅRETS NEDTUR 1: Funcom-året begynte med lanseringen av «Age of Conan» og endte med et takras av dårlige nyheter. Foto: FUNCOM
ÅRETS NEDTUR 1: Funcom-året begynte med lanseringen av «Age of Conan» og endte med et takras av dårlige nyheter. Foto: FUNCOM Vis mer

Årets trend 3: Lokasjon
Med stadig flere GPS-utstyrte duppeditter og bedre systemer for triangulering via GSM og wifi, begynte det å dukke opp tjenester som ikke bare forteller hvem du er, men også hvor du er. Nyttetjenester basert på lokasjonsdata dukket det opp stadig flere av, som for eksempel Trafikanten for iPhone. Hvor store rene lokasjonsbaserte nettsamfunn som Brightkite vil bli, gjenstår å se. Regn uansett med at din geografiske posisjon blir en del av din framtidige profil på det sosiale nettet. Du blir stadig mindre anonym...

Årets trend 4: Musikken blir gratis
Etter en tung overgangsfase begynte musikkindustrien gradvis å åpne seg mot nye finanseringsmodeller tilpasset nettets muligheter og nettbrukernes krav. I 2008 kom de første lovlige, kommersielle gratistjenestene som viste vei. Glimrende musikktjenester som Spotify (se også Årets program) og MySpace Music var skoleeksempler på det Wired-redaktør Chris Anderson snakker om når han sier at den nye nettøkonomien langt på vei vil måtte basere seg på at produktet blir gratis til sluttbrukeren.

ÅRETS OPERATIVSYSTEM: Google vil gjøre nettleseren Chrome til det nye Windows. Foto: SCANPIX
ÅRETS OPERATIVSYSTEM: Google vil gjøre nettleseren Chrome til det nye Windows. Foto: SCANPIX Vis mer

Årets program: Spotify
Spotify er en del av en trend der musikk blir gratis eller tilnærmet gratis for deg og meg, men artister og opphavsmenn får betalt via nye forretningsmodeller. Spotify er musikkprogrammet som gir deg tilgang til en hel verden av musikk, med enormt utvalg ned til det ganske så sære og smale. Tenk deg et iTunes der all musikken streames fra nettet. Jeg har funnet noen huller, men ikke flere enn man kan leve med. Man kan bruke det gratis og annonsefiansiert (foreløpig bare for inviterte, spør twittervennene dine!), eller betale for dagspass eller månedsabonnement. Årets mest avhengighetsskapende nyhet?

Årets nedtur 1: Funcom
2008 skulle bli det store året for det norske spillselskapet. Det så veldig lyst ut etter «Age of Conan»-lanseringen i mai, men så kom kritikken fra spillerne, spillerflukten, spillsjefens exit fra selskapet, finanskrisen, oppsigelsene og, som avrunding av spillselskapets utvikling gjennom året, Dagbladet.nos avsløringer av at selskapet bryter loven så det fyker etter.

Årets nedtur 2: Yahoo
Da jeg intervjuet de to nerdete Stanford-studentene Jerry Yang og David Filo i 1995, lurte de fortsatt på om de skulle satse på nettet for fullt, og de skulle akkurat til å lansere papirutgaven av Yahoos nettkatalog. Those were the days. Yahoo har slitt lenge, men etter at Yang sa nei til Microsofts bud på 50 milliarder dollar tidligere i år, er det bare gått én vei med Yahoo. Yang måtte forlate sjefsstolen, og nå spekuleres det i om Microsoft likevel vil overta selskapet som fortsatt er verdens største i antall brukere - til en langt lavere pris.

Årets flaueste: Norsk Journalistlag
2008 var året det var flaut å være medlem av Norsk Journalistlag (NJ), etter at et samlet landsstyre gikk ut med massiv kritikk mot redaktør Helge Øgrims beslutning om å tillate nettdebatt uten forhåndsmoderering i fagbladet Journalisten, som NJ eier. Øgrim valgte omtrent samme praksis som følges av Dagbladet.no og VG Nett, og av mange av verdens toneangivende nettmedier, som BBC og New York Times.

Årets remiks: Hitler

2008 var et godt år for mashup-kulturen, og som jusprofessor Lawrence Lessig påpeker i dette foredraget, er det en alt for viktig og morsom greie til at den bør stanses av utdatert opphavsrettsjuss. Årets morsomste remiksfenomen var Hitler-videoene med mildt sagt alternative tekster til en scene fra filmen «Der Untergang». Den aller beste var kanskje denne, hvor Hitler akkurat har funnet ut at han er et fenomen på YouTube.

ÅRETS NEDTUR 2: Selskapet bak verdens mest besøkte nettadresse - snart redusert til et underbruk av Microsoft? Foto: SCANPIX
ÅRETS NEDTUR 2: Selskapet bak verdens mest besøkte nettadresse - snart redusert til et underbruk av Microsoft? Foto: SCANPIX Vis mer

Årets operativsystem: Var ikke et operativsystem
Google overrasket mange med nettleseren Chrome. Men det er fullkomment logisk at Google bygger en nettleser: I nettalderen er det den som er «operativsystemet», mens det som ligger lokalt på din PC eller Mac blir stadig mindre viktig. Google vil nedkjempe Microsofts Windows/Internet Explorer-hegemoni ved å forsøke å lage både de beste webtjenestene og det beste brukermiljøet for disse tjenestene. Mye tyder på at selskapet vil lykkes. Om det er bra at én IT-gigants makt over oss erstattes med en annen IT-gigants potensielt enda større makt over oss, kommer vi utvilsomt tilbake til i 2009.

Årets söta bror: FRA-loven
Den omstridte nye svenske overvåkingsloven, den såkalte FRA-loven, gir svenske mydigheter adgang til å overvåke all kabelbåren kommunikasjon som passerer landets grenser. Ettrsom store deler av den norske internettrafikken går via Sverige, betyr det at også du og jeg rikikerer å bli overvåket av svenske snushaner. Datatilsynet er en av flere som har påpekt at den svenske loven kan svekke det norske personvernet.

ÅRETS FLAUESTE: Redaktør Helge Øgrim i Journalisten fikk kjeft av eieren, Norsk Journalistlag. Hans «synd»? Å tillate nettdebatt uten forhåndsredigering. Foto: PRIVAT
ÅRETS FLAUESTE: Redaktør Helge Øgrim i Journalisten fikk kjeft av eieren, Norsk Journalistlag. Hans «synd»? Å tillate nettdebatt uten forhåndsredigering. Foto: PRIVAT Vis mer

Årets storerbror: EU
EUs datalagringsdirektiv pålegger internettleverandører å langtidslagre informasjon om hvem du snakker med på på telefon, hvem du kommuniserer med via epost og hvor du befinner deg når du gjør det. Det samme gjelder din IP-adresse og tidspunkter for på- og avlogging på nettet. Direktivet medfører en overgang fra et etterforskningsprinsipp til et generelt overåkingsprinsipp i kampen mot alvorlig kriminalitet. Er det slik vi vil ha det i en åpen, demokratisk rettstat? Innføringen er foreløpig utsatt, men storebror har ikke glemt deg.

Årets mest utgåtte på dato: DRM
Den forbrukerfiendtlige og forhatte kopi- og avspillinsgeskyttelsen DRM gjør det til noe herk å handle digital musikk. I 2008 begynte bransjen endelig å ta til fornuft, og EMI var først av de store med å tilby DRM-fri musikk i iTunes. Rykter ville ha det til at de andre store skulle følge etter, men i skrivende stund er det fortsatt fullt av DRM der ute.

Årets comeback: Blogging
Mens noen mente at blogging var en døende sjanger, blogget unge normenn som aldri før. Bloggingtjenester som blogg.no var blant de raskket voksende tjenestene på nett i Norge, spesielt blant unge jenter. Hvis bloggen er død, hvorfor føles det da som om det er på høy tid å begynne  igjen?

Årets blogg: NRKbeta
De lyse hodene i NRKs utviklingsavdeling har blogget smart om teknologi, nye medier og NRKs digitale aktiviteter siden desember 2006. Kvaliteten på bloggposter og leserkommentarer er høy. Så er da også NRKbeta den norske bloggen det lenkes mest til, ifølge Twingly.

Årets utfordrer: Virrvarr
Ida Jackson, også kjent i bloggkretser som Virrvarr, utfordret mediemakta da hun som medforfatter av sexboka «Jenter som kommer» la  ut anmeldelser av journalister som intervjuet henne på sin egen blogg - ofte før journalistene rakk å publisere sine egne artikler. Det Ida Jackson gjør i dag i går, kan selvsagt en mektig næringslivsleder, toppolitiker, popkjendis eller PR-mann gjøre i morgen.

ÅRETS MASHUP: Hitler i «Der Untergang» på YouTube, med alternativ teksting. Faksimile: YOUTUBE
ÅRETS MASHUP: Hitler i «Der Untergang» på YouTube, med alternativ teksting. Faksimile: YOUTUBE Vis mer

Årets luftslott: Den semantiske weben
Noen som så snurten til web 3.0 i år? Ideen om en maskinlesbar web, en web som kobler og benytter data på tvers av nettjenester på en langt mer sofitstikert måte enn dagens web, har blant annet vært web-oppfinner Tim Bernes-Lees kongstanke i en årrekke. Men når kommer den?

Årets nerd: Stephen Fry
Den engelske skuespilleren og komikeren er tung geek og smarttelefon-anmelder på si. Han har fornuftige ting å si også, og er forbløffende kunnskapsrik. Kanskje derfor Fry har mer enn 30.000 venner på Twitter?

ÅRETS SKUMLESTE: Både den svenske FRA-loven og EUs datalagrinsdirektiv truer ditt personvern og dine digitale borgerrettigheter. Foto: SCANPIX
ÅRETS SKUMLESTE: Både den svenske FRA-loven og EUs datalagrinsdirektiv truer ditt personvern og dine digitale borgerrettigheter. Foto: SCANPIX Vis mer

Årets tenker: Lawrence Lessig
Lessig er jusprofessor ved Stanford og grunnlegger av Creative Commons. Lessig tenker kloke tanker om dilemmaene rundt nett, delingskultur og opphavsrett, og i motsetning til en del av oss andre, har han virkelig greie på det han snakker om.

Årets krambu: Facebook
Facebook er litt 2007, men det er da fortsatt noen som bruker den stadig mer kommersialiserte og reklametunge fjesboka. Vel, når sant skal sies er det fortsatt veldig mange som bruker den. Statsministeren, for eksempel, bruker den som en markedsplass for sine politiske ideer. Jeg har spurt folk som bør ha greie på slikt, og i motsetning til det mange tror, er det faktisk Jens Stoltenberg selv som oppdaterer Facebook-profilen hans. Eksempel på innlegg på wallen til Jens: Hei! Lurte bare på om du har noen gode tips til HVORDAN man kan bli statsminister. Det skal jeg nemelig bli når jeg bli stor : ))

Årets velkommen etter: Store Norske Leksikon
I september kunngjorde Kunnkapsforlaget at Store Norske Leksikon fra januar 2009 kommer i gratis nettutgave med delvis brukerskapt, redaksjonelt kvalitetssikret innhold. I løpet av årene man har brukt på å erkjenne at en lukket betalingsmodell ikke fungerer, har engelskspråklige Wikipedia blitt synonymt med nettleksikon for de fleste av oss, med sine vel 2,6 millioner artikler. Og i tiden siden man kunngjorde at Store Norske åpnes, har bokmåls-Wikipedia økt voldsomt til mer enn 200 000 artikler. Det er bare å ønske den gamle leksikongiganten lykke til.

Synspunkter? Innspill? Noe du savner? Noe som ikke burde vært med? Kommentarfeltet er ditt!

ÅRETS NERD: Komiker Stephen Fry har 30.000 venner på Twitter. Foto: SCANPIX
ÅRETS NERD: Komiker Stephen Fry har 30.000 venner på Twitter. Foto: SCANPIX Vis mer
ÅRETS COMEBACK: Noen trodde bloggen var død. Men unge nordmenn blogget som aldri før, blant annet på blogg.no.
ÅRETS COMEBACK: Noen trodde bloggen var død. Men unge nordmenn blogget som aldri før, blant annet på blogg.no. Vis mer
ÅRETS FACEBOOKPROFIL: Statsministeren oppdaterer sin egen Facebook-profil. Faksimile: FACEBOOK
ÅRETS FACEBOOKPROFIL: Statsministeren oppdaterer sin egen Facebook-profil. Faksimile: FACEBOOK Vis mer
ÅRETS SUKSESS PÅ NETT: Barack Obama tok bruken av nettet og nettsamfunn i kampansjesammenheng til nye høyder. Her med Google-sjef Eric Schmidt. Foto: SCANPIX
ÅRETS SUKSESS PÅ NETT: Barack Obama tok bruken av nettet og nettsamfunn i kampansjesammenheng til nye høyder. Her med Google-sjef Eric Schmidt. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer