Året du viste ansikt på nettet

Vi oppsummerer nettåret 2008.

KOMMENTERER JOURNALISTENE: Ida Jackson (til venstre), også kjent som bloggeren Virrvarr, har publisert anmeldelser av alle journalistene som har intervjuet henne om boka hun har skrevet sammen med Maren Kristiane Solli. Foto: LARS MYHREN HOLAND
KOMMENTERER JOURNALISTENE: Ida Jackson (til venstre), også kjent som bloggeren Virrvarr, har publisert anmeldelser av alle journalistene som har intervjuet henne om boka hun har skrevet sammen med Maren Kristiane Solli. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Nettåret 2008, hva var egentlig det? Mer enn noe annet var det kanskje året da nettsamfunn og sosiale medier bråmodnet. Barack Obamas vellykkede bruk av nettet i valgkampen og twitringen under terrorangrepene i Mumbai er bare to eksempler på at skillet mellom nettsamfunn og samfunnet ellers ble stadig mer utydelig i året som gikk.

2008 var også året det ga stadig mindre mening å være anonym på nett. Det sosiale nettet handler jo nettopp om å vise ansikt, om å dele deg, ditt og dine med andre. Anonymitet er både et gode og en selvsagt rettighet i noen sammenhenger, men i 2008 viste stadig flere ansikt. Hvem gidder å følge en anonym person på Twitter?

Sosiale medier var selvsagt ingen nyhet i 2008. Den sosiale dimensjonen er en essesiell del av nettets DNA. Likevel er det effekten av de sosiale mediene på din og min bruk av nettet som gir overskriften når nettåret 2008 skal oppsummeres.

Forøvrig er denne artikkelen mest av alt noen subjektivt utvalgte snapshots fra et felt der det det skjer uendelig mye mer enn det er mulig å ta med i en årsoppsummering, og jeg håper og tror du vil bidra med dine egne kommentarer og forslag i kommentarfeltet.Det er jo tross alt det som er det mest interessante som skjer på nettet nå for tida: Ikke det sånne som jeg gjør, men det sånne som du gjør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer