Året som gikk så fort

2000. Hva var nå det, egentlig? Ingenting brøt sammen ved årsskiftet, men mye gikk galt utover året. Noe ble bra også. Her er Dagbladets enerådende kavalkade over hva som skjedde i Kultur-Norge i 2000. Garantert Mette-Marit-fritt!

Årets første bryllup:

Toralv Maurstad og Beate Eriksen gikk inn i året som nygifte. Siden gikk det nedover med skuespillerkarrieren: Begge sluttet i «Hotel Cæsar».

Årets lengste sommerferie:

NRK-moroa begynte tidlig dette året. Allerede 5. januar fikk «Morgennytt»-redaksjonen beskjed om at sommerferien var i anmarsj.

Årets mannebein:

Stor MMI-undersøkelse fastslo at Thomas Giertsen er den mannen norske kvinner har øverst på ønskelista over drømme-sexpartner. På den snille lista ga de til kjenne at Jens Stoltenberg er den de aller helst vil ha barn med. Dette var naturligvis før regjeringsskiftet.

Årets munnfull:

William Nygaard og Geir Mork må ikke kritiseres. Mari Toft fikk sparken som redaktør i PROSA, fagbladet til Norsk faglitterær- og oversetterforening. Hun skrev to nidportretter av de to forlagssjefene - en tekst som overgår mye av det som blir utgitt på forlagene.

Årets Moræus Hanssen:

Må også i år bli Ingeborg Moræus Hanssen. En politisk ukorrekthet i forhold til jobben som kinodirektør som forstyrret mang en filmarbeider i Norge. Det startet ille med «Fomlesen i kattepine» og fortsatte verre med «Troløs».

Årets Internett-kjøp:

Espen Lind kjøpte ulovlige energikapsler over nettet - og ble anmeldt og bøtelagt. Pillene han bestilte, inneholder urtestoffet MaHuang, også kalt «det mest effektfulle foryngelsesstoffet verden kjenner til». Det hjalp lite. Forholdet med Elin Tvedt tok slutt og platekjøperne ville ikke ha hans «This Is Pop Music»-album.

Årets Kjærlighet:

Anne Holt giftet seg med Tine Kjær. Forlover Kristin Clemet var rørt til tårer under partnerskapsinngåelsen i Stockholm. Også Holts bokklubb kjempejublet for denne politisk korrekte begivenheten. Samme uka kom Per-Kristian Foss ut av det nå tomme kjendisskapet.

Årets partiveteran:

Tidenes karrieresprang i Partiet da Ellen Horn meldte seg inn noen dager før Jens ringte. Har siden klart seg greit, men med noen stygge riper - som å tale på nynorsk under åpningen av Ivar Aasen-tunet i Ørsta og samtlige uttalelser om fotball.

Årets avgåtte:

Mariss Jansons orket ikke mer av Oslo Konserthus. En akustikk som tar livet av den mest inderlige fiolin, gjorde sitt til at Oslo-Filharmonien mistet sin markante leder. Det var i hvert fall ikke god takt og tone.

Årets bortgjemte:

I mars stoppet toget opp for Lene Marlin. Den unge helten fra Tromsø sa takk for seg med fire Spellemannpriser i februar - og har siden ikke vært sett. - Jeg har alltid hatt tro på pauser, sier manager Arne Svare. Som manager for Sissel Kyrkjebø bør han vite alt om det.

Årets gapatroster:

Charmed gjorde en respektabel innsats i Melodi Grand Prix, men måtte på død og liv gape «gøyalt» på absolutt alle 4000 bilder som ble tatt i forbindelse med konkurransen.

Årets David-Andersen:

Marit Christensen.

Årets nei takk:

Pål Sletaune takket nei til å lage «American Beauty». Han mente manuset var for dårlig. Det ble kanskje magen hans også etter at filmen vant fem Oscar-priser i mars.

Årets Kjell Bækkelund:

Dizzie Tunes har overhodet ikke respekt for ordet «avskjed», til tross for at ordet stadig klistres på showplakatene. Neste år skal vies til avskjedsturneen «Dizzie Tunes - der Yngvar Numme for siste gang i hvert fall i dette showet har blå løstenner. Og damene.» For absolutt siste gang.

Årets økonomer:

For Øivind Myhrvold og Casino Steel i GramArt har rock vært roten til alt ondt det siste året. De har stått på scenen som plateartistenes fagforeningsledere og følgelig lagt til seg posisjonens pompøse autoritet.

Årets fatso:

Karakterskuespilleren Nils Ole Oftebro fikk beskjed av TV3: Du må slanke bort ti kilo før du kan bli programleder i «Det perfekte kupp». Heldigvis gikk det i orden, og et av Norges viktigste tv-programmer kom på lufta.

Årets medfølende:

Først uttalte Per Ståle Lønning at han følte seg som en tosk og et null etter meldingen om at hans «Sentrum» skulle tas av plakaten. Uka etter utførte han sjokkterapi på seg selv, politi og foreldre ved å opptre som forhandler på tv-direkten med gisseltakeren i Hjelmeland-barnehagen.

Årets tegning:

«04321» blir norgeshistoriens dyreste kulturbyggverk. Den nye Operaen i Bjørvika, tegnet av norske Snøhetta, blir en flott tilvekst i byen, i selskap med hva Olav Thon enn måtte finne på. Bypolitikere er allerede godt i gang med å bryte ned eventuelle visjonære muligheter for området.

Årets litteraturdebatt:

Kom i år også.

Årets minoritet:

- Nils Johan Ringdal er en åndspygmé, sa Stein Winge etter utgivelsen av «Nationaltheatrets historie». Dvergfolket som lever i Kongobassenget og på Ny-Guinea vil kanskje oppfatte det som en fornærmelse?

Årets da capo:

Salget av grønn trikot gikk til himmels igjen da Prima Vera gjorde comeback. VG ga terningkast fem, Dagbladet terningkast én og vips, en tv-debatt var skapt hos Pål T. Jørgensen.

Årets plage:

Boyzvoice kom, så og forsvant ikke. Med et salg på 40000 eksemplarer av singelen «Let Me Be Your Father Xmas» i fjor kom dessverre kronetegnene i Universals og Espen Eckbos øyne i år. Det ble album, 3,5 millioner fra Norsk filminstitutt og filmen «Get Ready To Be Boyzvoiced».

Årets torpederte:

Finn Kalvik fikk tilbud fra Oslos underverden om at noen kunne «ta» Harald Eia og Bård Tufte Johansen etter hetsen mot ham i «Åpen post». Visekunstneren takket pent nei. - Dette vippet over til det uetiske, fastslo Kalvik.

Årets generasjonskløft:

Rolv Wesenlund ga rødt kort i sin selvbiografi «Dett var dett» til «den nye humoren» representert ved «Mandagsklubben», Bård Tufte Johansen og Harald Eia, Espen Thoresen, Kristopher Schau og andre. Men Wesenlund fikk ikke støtte fra jevnaldrende humorister. Og det var det.

Årets mest uvirkelige:

Debatten omkring reality-tv. Er det moralsk riktig å sperre folk inne i 100 dager eller isolere dem på øde øyer? Dumme folk finnes overalt, ikke minst på tv.

Årets bedrift:

Tronsmo ser ut til å greie seg ut av de økonomiske vanskelighetene - ved hjelp av media, forfattere og artister som ofret tid og penger for bokhandelen i Oslo. Vil en Libris-butikk noen gang oppleve slik sår gråt?

Årets mest uønskede:

Jobben som kringkastingssjef. Einar Førde må sitte lenger inn i det nye året enn planlagt fordi ingen vil oppleve det han har vært gjennom. Det hjelper lite at styret er villig til å se bort fra Arbeiderparti-lojalitet, jobben er like ettertraktet som et glass varm, sur melk på en het sommerdag.

Årets millionær:

Mangemillionær Hallvard Flatland inngikk firemillioners avtale med TV2. Men Hallvard var ettertraktet, og etter hvert fikk også Økokrim gode papirer på ham. Er nå i dekning så snart anledningen passer seg.

ÅRETS PLAGE: Gutta i CBoyzvoice har markert seg med film og cd. Kaare Daniel Steen (t.v.), Espen Eckbo og Øyvind Thoen har spilt rollene som Roar, M'Pete og Hot Tub fullt ut.
ÅRETS GAPATROSTER: Jentene i Charmed gapet til fotografene både før og etter 11.-plassen i Melodi Grand Prix. Fra venstre: Oddrun Valestrand, Monica Nygård og Hanne Kristine Haugsand.