Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Årets 23 Eurosong-finalister:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kan vinne GP...

1. Litauen

Sang: Strazdas

Artist: Aisté

Tekst/musikk: S. Geda/L. Rimsa

Årets EuroSong åpner med klokkeklar kvinnesang og perkussive krumspring. Balladens rastløse rytmer og rolige melodi treffer bare sånn passe med sin vektløshet.

2. Belgia

Sang: Like The Wind

Artist: Vanessa Chinitor

Tekst/musikk: E.P. Hjalmas/W. Claes/ J. Terra/Ilbe

De fire første taktslagene skremte: De våger vel ikke kopiere «Rising Sun», neida. Balladen sklir over i en femininmyk ballade. Grei nok, men ikke noe nytt.

3. Spania

Sang: No quiero escuchar

Artist: Lydia

Tekst/musikk: F.R. Fernandez/A.P. Ramirez/ A.C. Zamirredo/ C.L. Gonzalez

De blir alltid så amorøse, de spanske eurosangerne når mai måned nærmer seg. Denne balladen er ikke så overamorøs og latinolidenskapelig som vanlig. Jeg vil ikke høre, synger Lyda. Vil vi?

4. Kroatia

Sang: Marija Magdalena

Artist: Doris

Tekst/musikk: V. Huljic/T. Haljic

Vakre Doris, ikke ulik fjorårets vinner Dana, men hun er ikke snittet , representerte Jugoslavia i Bergen i 1986. En av årets bedre GP-låter, den er dramatisk anlagt med sigøynernerve. Vinnersjanse.

5. Storbritannia

Sang: Say It Again

Artist: Precious

Tekst/musikk: P. Varney

Årets første moderne poplåt. Og absolutt en av de bedre; en myk og melodiøs r'n'b-pop sunget av fem unge jenter. Synd de har karisma som vender seg vekk fra kamera, men pene er de.

6. Slovenia

Sang: Se tisoc let

Artist: Darja Svajger

Tekst/musikk: P. Peterca

Darja Svajger sang for Slovenia da Norge vant finalen i Irland i 1995. Nå med en eurotypisk, orkesterdramatisk ballade med musikalpreg. Rykk tilbake til start.

7. Tyrkia

Sang: Don Artik

Artist: Tugba Vnal

Tekst/musikk: C. Tunc/E. Tunc

En orkesteroriental balkanpop med spretne rytmer. Tradisjonell og med en snøballs sjanse i helvete. Tyrkia er like gode på menneskerettigheter som musikk. Gi mine ører asyl.

8. Norge

Sang: Living My Life Without You

Artist: Stig Van Ejik

Tekst/musikk: Mikkel Eriksen/Van Eijk/Peter Brandt

Stig har både artistutstråling og en moderne, fengende sang. Men den blir nok litt for fjortisorientert. Er redd at et eurokontinentalt voksent publikum gir ham sitt smil istedenfor sin stemme.

9. Danmark

Sang: Denne gang

Artist: Trine Jepsen/Michael Teschl

Tekst/musikk: Ebbe Ravn

Michael Teschl ble kåret av TV3 til Skandinavias flotteste mann for noen år siden. Sammen med Trine Jepsen synger han en akustisk visepopballade som er like glatt som han er pen.

10. Frankrike

Sang: Je veux donner ma voix

Artist: Nayah

Tekst/musikk: G. Arcens/L. Rutigliano/ Graczyk/R.

Colombies Skrekk og gru. Eurotrash blir en hedersbetegnelse på dette krisemaksimerte og makabre makkverket. Nayah synger skrekkelig, og når hun begynner å skrike, er det som å få en strikkepinne inn gjennom det ene øret og ut av det andre.

11. Nederland

Sang: One Good Reason

Artist: Marlayne

Tekst/musikk: van Zanen/A. Michael

En flott midttempolåt der popband-konseptet kommer kledelig fram. Marlayne har årets flotteste GP-utstråling, utfra videopresentasjonen. En melodiøs P4-låt med steelgitar og light amerikansk innslag à la Shania Twain.

12. Polen

Sang: Pryztal Mnie Mocno

Artist: Mieczyslaw Szczesniak

Tekst/musikk: W. Ziembicki/S. Krajewski

Videopresentasjon av denne polakken, hvis navn krever tungegymnastikk på linje med et meget oppfinnsomt og avansert tungekyss, gir aversjon. Et skjeggete og småkvapsete ansikt fyller tv-skjermen. Men den tårekvalte balladen er mindre eurotrash enn sangeren.

13. Island

Sang: All Out Of Luck

Artist: Selma

Tekst/musikk: Selma/T.B. Thorvaldsson/Sveinbjörn C.

Islandske Selma blir presentert med Great Garlic Girls-koreografi. En moderne 90-tallsdisko, morsom og fengende, og sangeren har sjarm. Men låta er for anonym for topplassering.

14. Kypros

Sang: Tha'Ne Erotas

Artist: Marlain

Tekst/musikk: A. Karanikolas/G. Kallis

En moderne disko, mer sexy en den foregående, men mangler dennes appell og sjarm. Av en merkelig grunn regnes den som en av årets beste bidrag.

15. Sverige

Sang: Take Me To Your Heaven

Artist: Charlotte Nilsson

Tekst/musikk: G. Lengstrand/L. Diedricson

Abba-hyllest. Det er 25 år siden kvartetten vant med «Waterloo». Her resirkulerer grannene rått og fråtser i Abba-akkorder og -lydbilder. Med den sterke Abba-feberen kan Sverige havne høyt oppe på europallen.

16. Portugal

Sang:Como Tedo Comcon

Artist: Rui Bandeira

Tekst/musikk: T. Andrade/J. do Carmo

Denne pusen kopierer Jan Werner. Han ser på deg med janwernersk blikk, drar hendene gjennom håret på samme måte, men har på langt nær hans stemmevelde. Visepop med kassegitar. Har årets eneste gitarsolo.

17. Irland

Sang: When You Need Me

Artist: The Mullans

Tekst/musikk: B. Mullan

Irland vil ikke vinne etter å ha stått på seierspallen fire ganger på 90-tallet. Derfor sender de søstrene Bronagh og Karen Mullan og en pludrepopballade. Den ene av søstrene strever for mye med å være neger. Sjarmløst.

18. Østerrike

Sang: Reflection

Artist: Bobby Singer

Tekst/musikk: D. Moskin

Hun har god gli her, Lene Marlin-lookaliken fra Østerrike. En typisk fjortislåt som kan slå an hos et stort publikum. En søt, melodimoderne ørefanger, holder ikke smaken hele veien til Jerusalem.

19. Israel

Sang: Happy Birthday

Artist: Eden

Tekst/musikk: M. Datz/G. Bauer/Y Lymay/J. Ovec

Fire menn rundt 30 leker boysband-stjerner. Soul og r'n'b, og det klinger greit i mine påsydde euroører. Nanana-refreng og gratulasjonsønsker kan være hyggelig det, men dette er for slapt.

20. Malta

Sang: Believe'N Peace

Artist: Times Three

Tekst/musikk: M. Stafrace/C. Sciclona

Tre, unge, vakre kvinner varierer med svarte skinnbukser og sølvglinsende minimalistiske miniskjørt, men likevel ikke er pene. Da er det lett å fastslå at skjønnhet kommer innenfra. Hermetikk fra et ikkeland i musikalsk sammenheng.

21. Tyskland

Sang:Reise nach Jerusalem

Artist: Sürpriz

Tekst/musikk: B. Meincager/R. Siegel

Fra å invadere andre, er Tyskland selv blitt invadert. Komponist Ralph Siegel har satt sammen et band bestående av tyskertyrkere, som klarer på en vellykket måte å kombinere ompadisko med Østen. Kan vinne.

22. Bosnia

Sang: Starac i more

Artist: Hari Mata Hari

Tekst/musikk: F. Pecikoza/H. Varesanovic

Årets beste mannlige GP-sanger er Hari, en bosnisk super(danseband)stjerne. Har stilt for Jugoslavia-finalen flere ganger på 80-tallet. Orkesterballaden er ikke plagsom, men begeistrer ikke.

23. Estonia

Sang: Diamond Of Night

Artist: Evelin Samuel og Camille

Tekst/musikk: M.-A. Kcrmas/K. Sillamaa/P. Pajusaar/G. Pilvre/

Enya-ballade, eller musikalsk svevestøv, om du vil. Drømmende og passe myk. En grei låt som setter punktum for årets elsk-og-hat-fesjå.